Zgjedhjet lokale në Turqi: Erdogan në betejë me rivalin kryesor

Turqit po votojnë në zgjedhjet komunale të fokusuara në përpjekjen e presidentit Recep Tayyip Erdogan për të rimarrë kontrollin e Stambollit nga rivali Ekrem Imamoglu, i cili synon të ripohojë opozitën si një forcë politike pas disfatës së ashpër në zgjedhjet e vitit të kaluar.

Kryebashkiaku i Stambollit Imamoglu i dha Erdoganit dhe Partisë së tij AK goditjen më të madhe elektorale të dy dekadave në pushtet me fitoren e tij në votimin e vitit 2019. Presidenti u kundërpërgjigj në vitin 2023 duke siguruar rizgjedhjen dhe një shumicë parlamentare me aleatët e tij nacionalistë.

Rezultatet e së dielës tani mund të përforcojnë kontrollin e Erdoganit mbi Turqinë anëtare të NATO-s, ose të sinjalizojnë ndryshim në peizazhin e ndarë politik të ekonomisë kryesore në zhvillim.

Qendrat e votimit u hapën në orën 7 të mëngjesit në Turqinë lindore dhe gjetkë në orën 8 të mëngjesit, me më shumë se 61 milionë njerëz të regjistruar për të votuar. Votimi përfundon në orën 17:00. dhe rezultatet fillestare priten deri në orën 22:00.

Në Stamboll, një qytet me 16 milionë banorë që drejton ekonominë e Turqisë, sondazhet sugjerojnë një garë të ngushtë pasi Imamoglu përballet me një sfidë nga kandidati i AKP-së Murat Kurum, një ish-ministër., raporton Reuters.

Rezultatet ka të ngjarë të formësohen pjesërisht nga problemet ekonomike të nxitura nga inflacioni gati 70% dhe nga votuesit kurdë dhe islamikë që peshojnë performancën e qeverisë. Disa votues thanë se partia në pushtet kishte bërë mjaft për të provuar veten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *