Ura më e shkurtër ndërkombëtare është vetëm 10 metra e gjatë: Ajo lidh dy vende të mëdha!

Një nga urat më të veçanta dhe të pazakonta në botë lidh dy vende të mëdha të Amerikës së Veriut, Shtetet e Bashkuara dhe Kanadanë, dhe ka rrëmbyer imagjinatën e shumë njerëzve për shkak të statusit të saj të pazakontë. Përkatësisht, është ura më e shkurtër ndërkombëtare në botë, gjatësia e së cilës është vetëm dhjetë metra.

Foto: Wikimedia Commons

Ura lidh Shtetet e Bashkuara dhe Kanadanë

Ura është vetëm dhjetë metra e gjatë, shtrihet nga një ishull në tjetrin në lumin St. Lawrence dhe e gjithë zona është e njohur për një grup ishujsh të vegjël në një arkipelag 32 km të gjatë të ndarë midis Nju Jorkut në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Ontario në Kanada. Grupi prej rreth 1800 ishujsh në lumë është i ndarë midis dy vendeve, ku Kanadaja pretendon dy të tretat e ishujve dhe Shtetet e Bashkuara pjesën tjetër.

Në mesin e qindra ishujve në lumë, një tërheq vëmendje të veçantë sepse, siç shkruajnë mediat botërore, ura më e shkurtër në botë që lidh dy kufij. Në ishullin Zavikon ka një shtëpi të vogël të lezetshme, një plazh shkëmbor, disa pemë dhe asgjë tjetër. Deri më sot, nuk dihet publikisht se kush e zotëron këtë oaz të vogël ishullor, por ka kartolina nga ura e vitit 1910 që tregojnë dy flamuj, ata të Shteteve të Bashkuara dhe Kanadasë, që tregojnë se ky vend ishte shënuar tashmë si një kufi i njohur ndërkombëtarisht. në fillim të shekullit të 20-të.

Kartolinë e vitit 1910 / Foto: Wikimedia Commons

Një simbol i miqësisë

Traktati i kufirit që u hartua midis Kanadasë dhe Shteteve të Bashkuara thotë se asnjë ishull nuk mund të ndahet në dy territore. Kështu e zgjidhën në mënyrë paqësore këtë situatë të pazakontë në të kaluarën: ishulli më i vogël i përkiste Shteteve të Bashkuara dhe ai më i madhi Kanadasë.

Me gjatësinë e saj prej vetëm disa metrash, ura që lidh të dy vendet sot simbolizon miqësinë dhe bashkëpunimin mes këtyre dy kombeve të mëdha. Edhe pse i vogël fizikisht, Zavikon u bë një simbol i madh i harmonisë midis Shteteve të Bashkuara dhe Kanadasë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *