SHBA-ja akuzon Rusinë për përdorimin e agjentëve kimikë në Ukrainë

SHBA-ja ka akuzuar Rusinë për vendosjen e armëve kimike si një “metodë lufte” në Ukrainë, në kundërshtim me ligjet ndërkombëtare që ndalojnë përdorimin e tyre.

Zyrtarët e Departamentit të Shtetit thanë se Rusia përdori agjentin mbytës kloropicrin për të fituar “në fushën e betejës” mbi Ukrainën.

Akuzat, të cilat zyrtarët amerikanë thanë se nuk ishin një incident “i izoluar”, do të binte ndesh me Konventën e Armëve Kimike (CWC), të cilën Rusia e nënshkroi.

Një zëdhënës i Kremlinit hodhi poshtë akuzat, duke i quajtur ato “të pabaza”.

Duke folur për gazetarët në Moskë, Dmitry Peskov tha se Rusia u përmbahet detyrimeve të saj sipas CWC, e cila i ndalon shtetet të zhvillojnë ose blejnë armë të reja. Rreth 193 shtete e kanë ratifikuar konventën.

Organizata për Ndalimin e Armëve Kimike (OPCW), një mbikëqyrës global që mbikëqyr zbatimin e CWC, thotë se një armë kimike është një substancë që përdoret për të shkaktuar vdekje ose dëmtim të qëllimshëm nëpërmjet vetive të saj toksike, raporton BBC.

Kloropicrin – të cilin SHBA thotë se Rusia e ka përdorur për të “zhvendosur forcat ukrainase nga pozicionet e fortifikuara” – është një substancë vajore që u përdor gjerësisht gjatë Luftës së Parë Botërore. Shkakton acarim të mushkërive, syve dhe lëkurës dhe mund të shkaktojë të vjella, nauze dhe diarre, sipas Qendrës Amerikane për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC).

Përdorimi i kimikatit në luftë është i ndaluar shprehimisht nën CWC dhe është renditur si një agjent mbytës nga OPCW.

Departamenti i Shtetit tha gjithashtu se Moska ka përdorur rregullisht “agjentë të kontrollit të trazirave”, ose gaz lotsjellës, gjatë luftës.

Presidenti amerikan Joe Biden ka paralajmëruar më parë Rusinë kundër vendosjes së armëve kimike në Ukrainë. Në mars 2022, vetëm disa javë pasi Moska filloi pushtimin e saj, Biden u zotua se Presidenti Vladimir Putin do të paguante një “çmim të rëndë” nëse autorizonte përdorimin e armëve kimike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *