Sfida tjetër e Von der Leyen: “Peshkimi” për vota majtas dhe djathtas

Ursula von der Leyen kapërceu pengesën e parë për rikonfirmimin si presidente e Komisionit Evropian, por tashmë po përgatitet për sfidën tjetër të madhe: kërkimin e konsensusit në Parlamentin Evropian.

Siç raporton “Euractiv“, Von der Leyen tani duhet të marrë një shumicë të thjeshtë prej 361 votash, në votimin e planifikuar në seancën e parë plenare të Parlamentit të ri Evropian më 18 korrik.

Për momentin, falë marrëveshjes së arritur dje në Këshillin Evropian për emërimet, aleanca e përbërë nga Partia Popullore Evropiane (EPP), Socialistët dhe Demokratët (S&D) dhe liberalët Renew Europe ka aktualisht 399 deputetë.

Këto vota do të ishin të mjaftueshme për rikonfirmimin e saj, por për Von der Leyen është mjaft e qartë se do të jetë e nevojshme të ruhet nga dyshimet që ekzistojnë në delegacione të ndryshme kombëtare që i përkasin tre rreshtimeve evropiane.

Javën e kaluar, Von der Leyen nisi kontaktet me dy anëtarët kryesorë të Parlamentit Evropian, kreun e grupit socialist Iratxe García dhe homologen e saj të Renew Europe, Valerie Hayer, por aksioni i politikës gjermane do të vazhdojë në ditët në vijim.

“Unë do t’u drejtohem edhe të tjerëve,” u tha Von der Leyen gazetarëve pas samitit të BE-së, duke specifikuar se ajo nuk do të fokusohet vetëm në negociatat me socialistët dhe liberalët, por edhe me “pjesë të caktuara” të grupeve të tjera politike.

“Përvoja tregon se shpesh janë delegacionet kombëtare që marrin vendimin,” tha ajo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *