Arkeologët në Spanjë zbulojnë alfabetin e një qytetërimi të humbur

Në një zbulim të jashtëzakonshëm, arkeologët në Spanjë kanë zbuluar një tabletë të lashtë me një alfabet të plotë, që besohet se i përket qytetërimit “të humbur” Tartesian.

Ky zbulim i rëndësishëm hedh dritë të re mbi një kulturë që ka mbetur kryesisht një mister për shkak të rrallësisë së artefakteve që ata lanë pas. Është e vështirë të imagjinohet se një qytetërim i tërë mund të zhduket në mjegullën e histories.

Tartesianët ishin një popull i lashtë që u vendos për herë të parë në Gadishullin Iberik rreth shekullit të tetë para Krishtit. Të njohur për sistemin e tyre të përpunuar të shkrimit, tartesianët kanë intriguar historianët dhe arkeologët. Ky zbulim është një zbulim domethënës pasi ofron dëshmi të prekshme të aftësive të tyre gjuhësore dhe sofistikimit kulturor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *