A po përdor Izraeli predha ndezëse kundër civilëve në Liban?

Një grup global i të drejtave të njeriut pretendon se Izraeli përdori predha djegëse me fosfor të bardhë për të shënjestruar ndërtesat e banimit në të paktën pesë qytete dhe fshatra në Libanin jugor.

Human Rights Watch (HRW) ka njoftuar se nuk kishte prova të lëndimeve nga djegia nga fosfori i bardhë në Liban, por studiuesit cituan raporte për dëmtime të frymëmarrjes tek civilët.

Mbrojtësit e të drejtave të njeriut thonë se është një krim sipas ligjit ndërkombëtar gjuajtja e municioneve të tilla në zonat e populluara.

Izraeli pretendon se përdor fosforin e bardhë vetëm si një perde tymi, jo për të shënjestruar civilët.

Forcat e Mbrojtjes të Izraelit kanë theksuar më parë se ushtria përdor vetëm armë të ligjshme dhe se fosfori i bardhë lejohet të përdoret vetëm në zonat urbane “në disa raste të jashtëzakonshme”.

Substanca kimike e nxehtë mund të ndezë ndërtesat dhe të djegë mishin e njeriut deri në kockë. Të mbijetuarit janë në rrezik të infeksionit dhe dështimit të organeve ose të frymëmarrjes, edhe nëse djegiet e tyre janë të vogla.

Raporti i HRW përfshin intervista me tetë banorë në Libanin jugor të goditur nga konflikti dhe grupi thotë se ka verifikuar dhe gjeolokuar imazhe nga gati 47 fotografi dhe video që tregojnë predha fosfori të bardhë që bien mbi ndërtesat e banimit në pesë qytete dhe fshatra kufitare libaneze.

Ministria e shëndetësisë e Libanit thotë se të paktën 173 persona kanë kërkuar kujdes mjekësor pasi janë ekspozuar ndaj fosforit të bardhë.

Studiuesit zbuluan se këto pajisje ndezëse u përdorën në zonat e banuara të Kfar Qila, Mays al-Jabal, Boustan, Markaba dhe Aita al-Shaab, qytete që kanë qenë ndër më të goditurat në tetë muaj luftime. /Telegrafi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *