Trumpi rishikon planin për të ndalur ndihmën ushtarake të ShBA-së për Ukrainën nëse ajo nuk negocion paqen me Moskën

Dy këshilltarë kryesorë të Donald Trumpit i kanë paraqitur atij një plan për t’i dhënë fund luftës së Rusisë në Ukrainë – nëse ai fiton zgjedhjet presidenciale.

Plani përfshin që ai t’i thotë Ukrainës se do të marrë më shumë armë amerikane vetëm nëse hyn në bisedimet e paqes.

Shtetet e Bashkuara do të paralajmëronin në të njëjtën kohë Moskën se çdo refuzim për të negociuar do të rezultonte në rritjen e mbështetjes së ShBA-së për Ukrainën, tha në një intervistë gjenerallejtënant në pension Keith Kellogg, një nga këshilltarët e Trumpit për sigurinë kombëtare.

Sipas planit të hartuar nga Kellogg dhe Fred Fleitz, të cilët të dy shërbyen si shefa shtabi në Këshillin e Sigurisë Kombëtare të Trumpit gjatë presidencës së tij 2017-2021, do të kishte një armëpushim bazuar në linjat mbizotëruese të betejës gjatë bisedimeve të paqes.

Ata ia kanë paraqitur strategjinë e tyre Trumpit dhe ish-presidenti u përgjigj pozitivisht, tha Fleitz.

“Unë nuk po pretendoj se ai ishte dakord me të ose ishte dakord me çdo fjalë të tij, por ne ishim të kënaqur që morëm reagimet që bëmë”, tha ai.

Megjithatë, zëdhënësi i Trumpit, Steven Cheung tha se vetëm deklaratat e bëra nga Trump ose anëtarët e autorizuar të fushatës së tij duhet të konsiderohen zyrtare.

Strategjia e përshkruar nga Kellogg dhe Fleitz është plani më i detajuar ende nga bashkëpunëtorët e Trumpit, i cili ka thënë se ai mund ta zgjidhë shpejt luftën në Ukrainë nëse mposht presidentin Joe Biden në zgjedhjet e 5 nëntorit, megjithëse nuk ka diskutuar specifika.

Propozimi do të shënonte një ndryshim dramatik në pozicionin e ShBA-së për luftën dhe do të përballej me kundërshtimin nga aleatët evropianë dhe brenda vetë Partisë Republikane të Trumpit.

Kremlini dhe ministria e jashtme e Ukrainës nuk iu përgjigjën kërkesave për koment mbi planin, shkruan Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *