Një nga problemet më të mëdha që po përballen vendet e Bashkimit Evropian është rënia e numrit të popullsisë. Sipas projektimit, pritet që deri në vitin 2050 popullsia në union të tkurret me të pakën 2/3.

Në Letoni dhe Lituani është parashikuar që në vitin 2050 të kenë të paktën 20% më pak popullsisë se sa kishin në vitin 2019.

Rritje të konsiderueshme të popullsisë parashikohet të kenë vetëm vende si Islanda, Irlanda, Suedia, Zvicra, Norvegjia dhe Lihtenshtejn.

Rënia e numrit të popullsisë do të shoqërohet dhe me plakje të popullsisë sidomos në vendet e Evropës lindore Poloni, Sllovaki, Rumani dhe Bulgari por edhe në jug të Evropës si Itali, Spanjë dhe Portugali.

Rënia e moshës së popullsisë parashikohet vetëm në disa zona të veçanta ku pjesa më e madhe e këtyre vendeve ndodhe në Gjermani dhe ku mosha pritet të ulet më të paktën 4 vite mesatarisht.

Në 31 vendet që bëjnë pjesë në marrëveshjen e tregtisë së lirë, mosha mesatare e popullsisë nga 45.1 vjeç që ishte në 2019 pritet të shkojë në 49.1 vjeç në vitin 2050.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Dramë në Shkup – Rrëmbehët një foshnje para një qendre tregëtare

Një foshnjë është rrëmbyer në Qendrën Tregtare të qytetit të Shkupit, raporton…

Haradinaj: Shteti shqiptar t’i jap nënshtetësinë të gjithë shqiptarëve

Kryetari i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovë, Ramush Haradinaj ka folur për…

Therrja e katër personave në Pejë, policia arreston dy të dyshuar

Policia në Pejë ka arrestuar dy persona të dyshuar për veprat penale…

Presidenti turk zhvillon biseda të ndara telefonike me Putinin dhe Zelenskyn, diskutojnë për eksportimin e grurit

Presidenti turk Recep Tayyip Erdogan dhe ai rus Vladimir Putin, kanë diskutuar…

Kush është Liz Truss, kryeministrja e sapozgjedhur e Britanisë?

Liz Truss sapo u shpall kryeministrja e re e Mbretërisë së Bashkuar…