Shpenzimet ushtarake globale kanë arritur nivelin më të lartë të të gjitha kohërave, duke kaluar dy trilionë dollarë në vitin 2021, sipas një raporti nga një institut udhëheqës i mbrojtjes me bazë në Suedi, ndërsa shpenzimet u rritën për të shtatin vit radhazi.

Shtetet e Bashkuara, Kina, India, Mbretëria e Bashkuar dhe Rusia ishin pesë shpenzuesit kryesorë të mbrojtjes, së bashku me 62 për qind të shpenzimeve globale, sipas të dhënave të reja të publikuara të hënën nga Instituti Ndërkombëtar i Kërkimeve të Paqes në Stokholm (SIPRI).

“Në vitin 2021 shpenzimet ushtarake u rritën për të shtatën herë radhazi për të arritur në 2.1 trilionë dollarë. Kjo është shifra më e lartë që kemi pasur ndonjëherë”, tha për agjencinë e lajmeve AFP, Diego Lopes da Silva, studiues i lartë në SIPRI.

Pavarësisht pasojave ekonomike të pandemisë globale të COVID, vendet në mbarë botën rritën arsenalet e tyre, me shpenzimet ushtarake globale që u rritën me 0.7 për qind vitin e kaluar, sipas SIPRI.

Rusia, e cila pushtoi Ukrainën më 24 shkurt, pa shpenzimet e saj të rriten me 2.9 për qind, viti i tretë i rritjes radhazi, në 65.9 miliardë dollarë.

Shpenzimet e mbrojtjes përbënin 4.1 për qind të produktit të brendshëm bruto (PBB) të Rusisë, shumë më i lartë se mesatarja botërore dhe e bëri Moskën shpenzuesin e pestë më të madh në botë, tha Lopes da Silva.

Në vitin 2014, kur Rusia aneksoi Krimenë, vendi u vu në shënjestër të sanksioneve në të njëjtën kohë me rënien e çmimeve të energjisë, duke e bërë të vështirë vlerësimin se sa efektive ishin sanksionet në vetvete.

Nga ana tjetër, shpenzimet ushtarake të Ukrainës janë rritur me 72 për qind që nga aneksimi i Krimesë. Ndërsa shpenzimet ranë me më shumë se tetë për qind në 2021 në 5.9 miliardë dollarë, ato ende përbënin 3.2 për qind të PBB-së së Ukrainës.

ShBA-ja, e cila shpenzoi shumë më shumë se çdo komb tjetër me 801 miliardë dollarë, në fakt shkoi kundër trendit global dhe uli shpenzimet e saj me 1.4 për qind në vitin 2021.

Gjatë dekadës së fundit, shpenzimet e ShBA-së për kërkimin dhe zhvillimin janë rritur me 24 për qind, ndërsa prokurimi i armëve është ulur me 6.4 për qind.

Kina, shpenzuesi i dytë më i madh ushtarak në botë me rreth 293 miliardë dollarë, rriti shpenzimet e saj me 4.7 për qind, duke shënuar vitin e 27-të radhazi të rritjes së shpenzimeve.

Australia gjithashtu shpenzoi katër për qind më shumë për ushtrinë e saj, duke arritur në 31.8 miliardë dollarë në 2021.

India, shpenzuesi i tretë më i madh në botë me 76.6 miliardë dollarë, gjithashtu rriti fondet në vitin 2021, por me 0.9 për qind më modeste.

Mbretëria e Bashkuar zuri vendin e katërt, me një rritje prej tre për qind në shpenzimet ushtarake në 68.4 miliardë dollarë, duke zëvendësuar Arabinë Saudite e cila në vend të kësaj uli shpenzimet me 17 për qind në rreth 55.6 miliardë dollarë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like

Brukseli do që pasaportat e vaksinimit të jenë gati në fillim të verës

Brukseli dëshiron që pasaportat e vaksinimit të jenë në funksion anembanë Bashkimit…

Rrëfimi i Shaqir Fetait si para priftit pas mëkatit

Pjesëmarrja e Shaqir Fetait në Konferencën ndërkombëtare islame me Temë:”Uniteti islam”, organizuar…

Shkarkohet Jovo Vangellovski

Këshilli gjyqësor shkarkoi kryetarin e Gjykatës supreme Jovo Vangellovskin. 10 nga 7…

Trump: Kam parë dëshmi që coronavirusi është bërë në laborator në Wuhan

Presidenti amerikan Donald Trump, pretendon se ka parë dëshmi që coronavirusi është…

Liberalizimi i vizave dhe dialogu Kosovë – Serbi, gjithçka nga intervista me ambasadoren franceze Butel

Ambasadorja e Francës në Kosovë, Marie-Christine Butel në një intervistë për Telegrafin…