OSMAN DEMIRI për frymëzimin

Kushti i parë për t’u marrë me art, është liria shpirtërore dhe pastaj vjen frymëzimi. Sa u përket temave, ato vijnë e shkojnë, varësisht nga gjendja dhe situata që na rrethon. Vetëm me këto kushte mund të flasim për një vepër që mund ta sfidojë kohën dhe t’i rezistojë asaj. Kur shpirti përjeton shkëputje nga gjithë ajo që e rrethon, gjen një rahati, një mirëqenie me vetveten. Kjo shpeshherë është e kundërta me gjendjen faktike, apo me jetën e përditshme, ku marrin pjesë problemet e shumta jetësore. Pra, frymëzimin e gjej vetëm kur kam këto shkëputje nga realiteti, çlirohem, apo largohem në momente nga to. Gjithsesi, burimi i frymëzimit dhe i temave janë po këto probleme dhe fenomene shoqërore, të cilat mund t’i trajtosh drejt vetëm nga kjo “distancë” psikike. Sa i përket kohës, ajo duhet të jetë e përhershme, që d.m.th, po e vare veprën në gozhdën e një periudhe të caktuar kohore, ajo shpejt vdes.(HEJZA)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like

Kur publiku mbetet në terr!

Letër nga Prishtina Muaj më parë bota u paralajmërua se po hymë…

Ngritje kapacitetesh dhe përfaqësim adekuat

Midis nesh Ngritje kapacitetesh është një term që në përditshmërinë tonë është…

Mediatizimi kulturor dhe heshtja institucionale

Letër nga Tirana Sot mediat elektronike luajnë një rol jashtëzakonisht të madh…

Komercializimi i librit dhe i tregut letrar

Midis nesh Që kur libri nisi të shikohet si prodhim, në pah…

A kemi zhvillim apo shfrytëzim të kulturës!?

A ka respekt më të madh se sa kur të tjerët në…