SHBA u rekomandon autoriteteve në Maqedoninë e Veriut që të kryejnë hetime më të rrepta, të ndjekin penalisht dhe të dënojnë trafikantët e dyshuar me qeniet njerëzore, si dhe të mos përjashtojnë zyrtarët që dyshohen për bashkëpunim.

Qeveria e Maqedonisë së Veriut nuk i përmbush plotësisht standardet minimale për eliminimin e trafikimit të qenieve njerëzore, por po bën përpjekje të konsiderueshme në këtë drejtim, sipas Raportit të këtij viti për Parandalimin e Trafikimit me Njerëz, i cili u publikua mbrëmë nga shteti amerikan. Departamenti.

Sipas raportit, Maqedonia e Veriut është në nivelin e dytë së bashku me tetëdhjetë vende të botës, ndër të cilat janë Shqipëria, Kroacia, Greqia, Hungaria, Italia.

Për krahasim, në nivelin e sipërm numër 1, janë SHBA, Kanada, Franca, SHBA, Finlanda, ku përpjekjet për të parandaluar trafikimin e qenieve njerëzore janë dukshëm më të larta.

Në raportin e vitit 2021, thuhet se autoritetet e Maqedonisë së Veriut kanë ndërmarrë përpjekje për zgjidhjen gjyqësore të disa rasteve dhe kanë zhvilluar një qasje që është e orientuar drejt mbrojtjes post-traumatike të viktimave dhe fëmijëve nga trafikimi i qenieve njerëzore. Megjithatë, shtohet se standardet në disa fusha kyçe nuk janë përmbushur.

“Numri i akuzave ndaj trafikantëve të qenieve njerëzore është ulur, ndërkohë që policia ende përballet me mungesë të fondeve dhe pajisjeve të mjaftueshme për të kryer hetime proaktive”, thuhet në një pjesë të raportit.

Në tekst thuhet se Prokuroria Publike për Ndjekjen e Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit nuk kishte burime të mjaftueshme, personel dhe kapacitete të menaxhimit digjital për t’u marrë me të gjitha rastet nën juridiksionin e saj.

Kritika është bërë edhe për financimin e pamjaftueshëm për ekipet e nevojshme policore.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like

​Kamberi: Na duhen edhe 300 vota për të fituar një mandat në Kuvendin e Serbisë

Shaimp Kamberi tha se ende ka mbetur dhe 1% e votave që…

Zëdhënësi i Qeverisë: Kurti gjatë këtij muaji viziton SHBA-në

Zëdhënësi i Qeverisë Kurti, Përparim Kryeziu, ka njoftuar se gjatë këtij muaji,…

Kurti me Varhelyi: S’jemi as “afër” dhe as “fqinj” me BE-në, sepse jemi të rrethuar nga ajo

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, gjatë vizitës zyrtare në Bruksel është takuar…

Familja Kastrati- rrëfim lufte, ku dhimbja shndërrohet në forcë suksesi

Çdo vit, me 28 Maj, familja KASTRATI me dhimbje e krenari i…

Xhelali nga Shkupi: Policia ma mori djalin në ora 9 të mëngjesit sepse protestoi për rastin “Monstra” (Video)

Xhelal Aziri nga lagja Dizhon e Shkupit nuk mund të fshehë lotët…