Letër nga Tetova

Për dallim nga Shqipëria e Kosova, në Maqedoninë e Veriut, kultura e shqiptarëve ka një trajektore tjetër të zhvillimit. Duke qenë gjithnjë nën trysninë e palës tjetër, kultura shqiptare sikur akoma është nën mëshirën dhe vullnetin e maqedonasve, të cilët, edhe përkundër kinse një transparence “demokratike”, megjithatë agjendat e tyre në rrafshin e kulturës i realizojnë larg vëmendjes së përfaqësuesve shqiptarë përgjithësisht në Qeveri dhe atyre në Ministrinë e Kulturës, në veçanti.
Por, është edhe një e vërtetë që duhet thënë troç: shqiptarët, përkatësisht asnjë subjekt që ishte pjesë e pushtetit, kurrë nuk patën një strategji të qëndrueshme për zhvillimin e kulturës së tyre. Mbase, kjo ndodhi dhe akoma ndodh thjeshte nga mosdija, nga mungesa e projekteve afatgjate, por edhe nga futja e gishtërinjve partiak në financimin e projekteve, fatkeqësisht, të zbehta. Kështu, partia, përmes komisionarëve partiakë, u jep dritë të gjelbër (me mjete qesharake) “artistëve” të partisë. Kurse ata që nuk janë në shërbim të partisë në pushtet, ka vite që thjeshtë kanë hequr dorë nga lëmosha e këtillë partiake.
Kur të kihet parasysh kjo gjendje, atëherë mund të marrim me mend se cili është niveli i kulturës shqiptare në Maqedoninë e Veriut. Jo se në Ministrinë e Kulturës nuk ka shqiptarë, përkundrazi, ka, por ata disi veprojnë si në mjegull dhe janë larg zyrave të vendosjes në shpërndarjen e mjeteve miliona euro për kulturën maqedonase.
Në fakt, aktiviteti i shqiptarëve në administratë është vetëm vendosja e fotografive në FB nga ambientet e punës, fotografi nga vizita të ndryshme, e çuditërisht shqiptarët kënaqen të udhëtojnë në harxhim të shtetit, pavarësisht faktit se mungesat e tyre pala tjetër i shfrytëzon për t’i realizuar edhe ato projekt që janë në dëm të vetë shqiptarëve.
Politikat e gabueshme që nëpër vende të rëndësishme të çohen vetëm militantët partiakë e jo njerëz profesionistë, ka bërë që të ngelim vetëm margjinave të zhvillimeve bashkëkohore, për të mos thënë se kultura shqiptare në Maqedoninë e Veriut nuk e tejkalon nivelin e folklorizmit.
Kur gjithë kësaj t’i shtohet mungesa e debatit të mirëfilltë për zymtësinë në kulturën shqiptare, atëherë nuk është aspak e moralshme që gjithmonë fajin ta kërkojmë te pala tjetër, duke derdhur lot krokodili. Kultura nuk bëhet as me fasada, të cilat shqiptarët në pushtet i konsiderojnë si vlera…(HEJZA)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like

Kritere maqedonase për botime shqiptare!?

Midis nesh Reagimet më të theksuara të shqiptarëve, sapo të publikohet Programi…

KA DEGRADUAR SISTEMI I VLERAVE

HEJZA me SARË GJERGJIN, poet Sarë Gjergji, i lindur në Stubëll, është…

RMV, numri i bibliotekave për vite me radhë i njëjtë, anëtarësia brenda tre vitesh ka rënë për gati 50.000

Në Maqedoni vitin e kaluar kishte gjithsej 175 biblioteka me gjithsej 82.928…

Teuta Lagja: SHQIPTARËT DUAN ARTIN E THJESHTË

Teuta Lagja, piktore Teuta Lagja pikturën e pati pasion që në moshë…

Kujtesa kombëtare

Midis nesh Në çka bazohet kujtesa kombëtare? Natyrisht, mbi të gjitha, në…