Parlamenti Evropian miratoi një rezolutë për zbatimin e politikës së përbashkët të jashtme dhe të sigurisë të BE-së, dhe në pjesën e atij dokumenti që i referohet Serbisë, thuhet se Beogradi duhet të harmonizohet me politikën e jashtme të Bashkimit Evropian.

Nga 632 deputetë, pro rezolutës votuan 357, kundër 180, kurse abstenuan 95.

Në raport, PE për herë të dytë i kërkon zyrtarisht BE-së të ndalojë progresin e negociatave me Serbinë derisa të përmbushë disa kërkesa kyçe, ndër të cilat më e rëndësishmja konsiderohet të jetë harmonizimi i plotë i politikës së Jashtme dhe të Sigurisë së Serbisë me atë të BE-së.

PE thekson rëndësinë e harmonizimit të plotë veçanërisht me politikën e sanksioneve ndaj vendeve të treta. Ky institucion shpreh keqardhje për nivelin vazhdimisht të ulët të përputhshmërisë së Serbisë me politikën e përbashkët të jashtme dhe të sigurisë të BE-së, veçanërisht në lidhje me agresionin ushtarak të Rusisë kundër Ukrainës.

PE thekson se kapitujt e mëtejshëm të negociatave duhet të hapen vetëm kur Serbia të forcojë angazhimin e saj ndaj reformave në fushën e demokracisë dhe sundimit të ligjit, dhe të tregojë se është plotësisht në përputhje me politikën e përbashkët të jashtme dhe të sigurisë të BE-së.

Në raport, PE kujton se Serbia, si një vend që përpiqet për integrim evropian, duhet t’u përmbahet vlerave të përbashkëta dhe të respektojë të drejtat e Bashkimit Evropian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Macron: Në një moment të caktuar, Ukraina do të duhet të negociojë me Rusinë

Presidenti francez, Emmanuel Macron ka deklaruar se në një moment të caktuar,…

Vriten babai dhe djali i tij

Në vendin Sorens, kantoni Friburg në Zvicër janë vrarë Naum Kolev (47)…

Lirohen çmimet e derivateve të naftës

Komisioni Rregullator i Energjetikës dhe i Shërbimeve të Ujit i Republikës së…

Autoritetet e spitalit në New Jersey pushojnë nga puna gjashtë punonjës që nuk u vaksinuan kundër COVID-19

Një nga sistemet më të mëdha të kujdesit shëndetësor në New Jersey…

Karantinat shtetërore janë të sigurta dhe kontrollohen rreptësisht

Karantinat shtetërore janë të sigurta dhe rreptësisht të kontrolluara. Objektet i siguron…