Dokumenti i ri i Kombeve të Bashkuara njeh lëvizshmërinë si një të drejtë themelore të njeriut dhe një të mirë të përbashkët shoqërore.

Rreth 1.3 milionë njerëz vdesin në rrugë në mbarë botën çdo vit. Kjo është arsyeja pse Kombet e Bashkuara po përpiqen të veprojnë dhe të ndikojnë në legjislacionin kombëtar kur bëhet fjalë për sigurinë në trafik.

Një plan i ri i OKB-së për të reduktuar numrin e viktimave në rrugë i afrohet rrënjësisht trafikut rrugor. Përkatësisht, plani global për periudhën 2021-2030 propozon të kufizohet shpejtësia në zonat urbane në 30 km/h, më pas të zvogëlohet në 80 km/h në rrugë të hapura, si dhe maksimumi 100 km/h në autostrada.

Kombet e Bashkuara po bëjnë thirrje gjithashtu për investime në infrastrukturën rrugore, veçanërisht për vendet në zhvillim. Kërkohen gjithashtu vetë vlerësimet e sigurisë rrugore (projekte të tilla si EuroRAPA) dhe një standard prej të paktën tre yjeve nga maksimumi pesë.

Në Evropë, të gjitha veturat e homologuara nga 6 korriku i vitit 2022 duhet të kenë teknologji të tilla si paralajmërimi i përgjumjes së shoferit, regjistruesi i të dhënave ose “kutia e zezë”, zbulimi dhe paralajmërimi i trafikut pas veturës, ndihmë në mbajtjen e automjeteve në korsi dhe sistem frenimi automatik në raste emergjence. Gjithashtu do të vendoset një instalim i testit të alkoolit në automjete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

100 mijë njerëz në shesh, izraelitët nuk pranojnë reformën “Netanyahu”

Nuk kanë të ndaluar protesta në Izrael, kundër reformës së shumëkritikuar në…

SHBA, rritet me 50 për qind numri i vdekjeve nga armët te fëmijët dhe adoleshentët

Numri i vdekjeve nga armët te fëmijët ishte 1.732 në vitin 2019,…

Sela: “Qeveria e Maqedonisë sot bie”

Kryetari i Aleancës për shqiptarët, Ziadin Sela ka folur shkurt para gazetarëve…

Klinaku për Gjykatën Speciale: Është dashur që edhe unë të isha në burg si shokët e mi, se të gjitha gjërat i kemi bërë bashkë

Ushtruesi i detyrës i kryetarit të OVL-UÇK-së, Faton Klinaku, deklaroi se nëse…

Kurti thotë se do të rritet numri i prokurorëve për hetimin e krimeve të luftës

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti ka thënë se do të rritet numri…