Një në gjashtë persona në mbarë botën përballen me probleme steriliteti, sipas një raporti të publikuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) më 4 prill.

Ky raport gjithashtu vuri në dukje se nuk ka shumë dallime në përqindjet e përhapjes së këtij fenomeni mes vendeve me të ardhura të larta, të mesme dhe të ulëta mesatare.

Përqindja e të rriturve të prekur nga steriliteti gjatë jetës së tyre është 17.8 për qind në vendet me të ardhura të larta dhe 16.5 për qind në ato me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

OBSH-ja bëri thirrje për qasje më të mirë në kujdesin e fertilitetit në të gjitha vendet. Kjo organizatë e përkufizon sterilitetin si dështimin për të arritur një shtatzëni pas mbi 12 muajve marrëdhënie seksuale të rregullt të pambrojtur.

Trajtime mjekësore dhe procedura kirurgjikale mund të përdoren për t’i ndihmuar veçanërisht gratë, ndërsa inseminimi intrauterin (IUI) ose fekondimi in vitro (IVF) janë gjithashtu opsione për çiftet që duan të bëjnë fëmijë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Pas protestave të qytetarëve, lirohet kryetari i një qyteti ukrainas që ishte rrëmbyer prej forcave ruse

Më herët u raportua se forcat ruse kishin marrë nën kontroll qytetin…

Nga mesnata shtrenjtohen derivatet e naftës

Çmimet me pakicë të derivateve të naftës sipas vendimit të Komisionit Rregullator…

Çmimet e larta, SHBA kërkon që shtetet e Gjirit Persik të rrisin furnizimet me naftë

Pasojat e agresionit rus në Ukrainë vazhdojnë të trondisin tregjet globale të…

Hovenier: SHBA-ja e mbështetë tranzicionin e FSK-së në forcë mbrojtëse territoriale

Ambasadori i ShBA-së në Kosovë, Jeff Hovenier, njofton se sot ka pasur…

Përleshje fizike në Kuvend, deputetja e LSDM-së thotë se u sulmua nga deputetja e VMRO-DPMNE-së

Gjatë debatit për rikonstruimin e Qeverisë ka pasur tentim nga ana e…