Ushtria e Tajvanit publikoi të martën planet për të lejuar gratë të bëhen vullnetare për trajnimin e forcave rezervë për herë të parë, ndërsa Kina vazhdon të rrisë presionin ushtarak në ishullin e vetëqeverisur demokratik.

Në këtë drejtim, shkruajnë mediat e huaja, përcjell Telegrafi, Ministria e Mbrojtjes e Tajvanit tha se do të lejojë një numër të caktuar femrash të regjistrohen në trajnim duke filluar nga tremujori i dytë i këtij viti.

Gjeneral Major Yu Wen-cheng, nga Agjencia e Mobilizimit Mbrojtës Gjithëpërfshirëse e Ministrisë, tha se masa do të ishte në një bazë prove për këtë vit.

Ministria e Mbrojtjes e Tajvanit ka thënë më parë se ka trajnuar vetëm rezervistë meshkuj, sepse nuk kishte kapacitet të mjaftueshëm për të akomoduar të dy gjinitë.

Dhe ligjvënësit tajvanezë kishin thënë se përjashtimi i grave nga trajnimi rezervë përbën diskriminim gjinor.

Ndryshe, në dhjetor të vitit të kaluar, Tajvani njoftoi se do të zgjasë periudhën e rekrutimit të detyrueshëm ushtarak për të gjithë burrat e kualifikuar nga katër muaj në një vit duke filluar nga viti 2024, dhe kërkesa do të zbatohet për burrat e lindur pas vitit 2005.

Tajvani ka një forcë ushtarake prej rreth 170,000 personash, të përbërë kryesisht nga vullnetarë, ndërsa gjithashtu trajnon rreth 120,000 rezervistë çdo vit, sipas CIA World Factbook.

Meshkujt nga mosha 18 deri në 36 vjeç ose duhet të dalin vullnetarë për të shërbyer në ushtri ose të kryejnë një periudhë shërbimi të detyrueshëm në rezervë.

Që nga viti 2021, gratë përbënin 15% të ushtrisë së Tajvanit, por shërbejnë kryesisht në role jo luftarake, thotë CIA Factbook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Në pjesën perendimore të RMV-së jetojnë 920 mijë banorë, dyfish më shumë se në atë lindore

Sipas analizës së fundit të Ministrisë së pushtetit lokal, Maqedonia e Veriut…

Ivanovska: Zyrtarët manipulojnë me deklarimin e vërtetë të pronave

“Qytetarët e pafajshëm dhe ndoshta të painformuar mirë, regjistrojnë pronat e zyrtarëve…

Përleshen fizikisht mes vete shtatë persona në Prizren

Policia në Prizren raporton se pas një mosmarrëveshjeje, në rrugën Adem Jashari…

Një helikopter dhe një aeroplan të një aleati të Putinit i janë dorëzuar policisë ukrainase

Një helikopter dhe një aeroplan që i përkasin një aleati besnik të…

Shtime, në një kishë shfaqen grafite me shkronjën “Z”

Pjesëtarët e Policisë së Kosovës gjatë patrullimit kanë vërejtur se persona deri…