Mbi 45 mijë familje në Maqedoninë e Veriut rrezikojnë të mbesin pa ngrohje pas vendimit të Qeverisë për kufizimin e çmimit për një qese me peleta në 6.5 euro.

Kompanitë që importojnë produktin refuzojnë ta shesin mallin e tyre me këtë çmim.

“Aktualisht, çmimi I blerjes nga Turqia varion nga 27,5 deri në 31 denarë për kilogram, ndërsa Qeveria thotë se duhet ta shesim për 27 denarë. Ne nuk mund të shesim me këto çmime. Jemi në një situatë absurde në të cilën nuk mund të funksionojmë. Rezultati përfundimtar, për fat të keq, do të jetë që shumë shpejt të mos ketë peleta në treg”, u shpreh Vladimir Stojanovski, kryetar i shoqatës Biomak.

Meqë Maqedonia e Veriut është e varur nga importi i këtij produkti, kompanitë e sektori propozojnë heqjen e çmimit të kufizuar dhe rikthimin e masës për kufizimin e marzhit tregtar prej 10 përqind.

Ministri i Ekonomisë, Kreshnik Bekteshi vlerëson se kufizimi i çmimi është i arsyeshëm pasi të dhënat e tyre tregojnë se kompanitë në tetor kanë importuar peleta për 24 denarë për kilogram.

“Ministria e Ekonomisë e ka marrë këtë vendim pasi ka marrë analizën e përgatitur nga Ministria e Bujqësisë dhe Pyjeve të Maqedonisë dhe ka vepruar sipas propozimeve të tyre. Sipas këtyre analizave, çmimi për importim të një ton peletash në tetor ka qenë 22 430 denarë”, theksoi ai.

Për të stimuluar sa më shumë këtë formë të ngrojes, Qeveria ka subvencionuar disa herë blerjen e sobave me peletë deri në 500 euro për familje.

Një familje maqedonase që ngrohet me sobë harxhon mesatarisht 240 deri në 480 euro në muaj për peleta. Për tre muajt e dimrit, kostot pritet të arrijnë nga 720 euro deri në 1440 euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Gjuajtje në aheng, plumbi plagos tetovaren në shtëpinë e saj

Një grua e moshës rreth 50 vjeçare është plagosur duke qenë në…

Kush është përgjegjës për politikën e jashtme gjermane?

Ministrja e re e Punëve të Jashtme të Gjermanisë, Annalena Baerbock, nuk…

Jan Kop: Kompromiset janë të vështira – mirë se vini në Evropë!

Zhvillimet e fundit për debatet në vend rreth propozimit francez janë komentuar…

Ambasadori Dejvid Gir: Skandali me pasaportat të hetohet deri në fund

Është e vërtetë që siguria e dokumenteve të udhëtimit është një pikë…

G7 ndan 14 miliardë dollarë ndihmë për Ukrainën

Kanadaja, Franca, Gjermania, Italia, Japonia, Britania e Madhe dhe ShBA kanë thënë…