Duke u fokusuar në ekranin e kompjuterit, sytë gjithmonë reagojnë ndaj pikave të ndritshme dhe të errëta, ndaj ata që punojnë në kompjuter kanë nevojë për vitaminë A.

Sytë harxhojnë shumë rodopsinë, pigment fotosensitiv që është i nevojshëm për të parë sa më mirë. Vitamina A luan rol të rëndësishëm në prodhimin e rodopsinës.

Njerëzit të cilët duhet ta zvogëlojnë marrjen e yndyrnave dhe kolesterolit mund të hanë ushqim në të cilin ka më shumë beta-karotene.

Ato janë të pranishme në shumicën e perimeve, pastaj në pemët siç janë kumbullat e thata, pjepri, pjeshka dhe mango.

Këshilla për ata që punojnë në kompjuter:

Ruani pjerrësinë e tastierës kur lexoni dhe shkruani.

Për të pasur një qëndrim të mirë, krijoni pjerrësinë në lexim ose shkrim, të ngjashme me bankat e shkollës. Pjerrësia duhet të jetë 20 gradë.

Sfondi përtej ekranit të mos jetë asnjëherë krejt i errëtshkruan dritare. Të mos ketë reflekse në ekran kontrasti dhe drita e ekranit të rregullohen në vlera mesatare.

Ekrani duhet të jetë rreth 50–60 cm larg syve.

Mundësisht të përdoret filtër për ekranin kundër reflekseve.

Të rrotullohen sytë në ambientin përreth ose të paktën çdo një orë të bëhet një pushim prej 15 minutash.

Punoni me dritë natyrale sa më shumë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Kosovë, 27 zyrtarë policorë të arrestuar në gjashtë muaj

27 zyrtarë policorë janë arrestuar vetëm në gjashtëmujorin e parë të këtij…

Ismail Jahoski i BDI-së, deputet i pavarur në faqen e Kuvendit!?

Në faqen zyrtare të Kuvendit të Maqedonisë së Veriut, tre deputetë janë…

Gabimet gjyqësore i kushtojnë mbi 2 milionë euro Maqedonisë së Veriut

Të dhënat nga platforma “Financa të hapura” në Qeverinë e Maqedonisë së…

BESA:Kjo është lista përfundimtare e kandidatëve për deputet nëpër njësi zgjedhore

Lëvizja BESA ka mbajtur mbledhjen e Kuvendit Qendror, ku është diskutuar rreth…

Zaevi për rastin “Zhvatja”: Videoja dhe katër bisedat ishin të mjaftueshme që të denoncoj

Kryeministri Zoran Zaev, në lidhje me rastin “Zhvatja” tha se më 22…