Krimet e nxitura nga urrejtja më së shpeshti ndodhin në komunat e Shkupit: Qendër, Gazi Babë dhe Çair.

Një e dhënë e tillë, sipas raportit vjetor të Komitetit të Helsinkit për vitin 2018, i kategorizon këto komuna si më të pasigurtat në vend.

Krimet e urrejtjes zanafillën e kanë tek gjuha e urrejtjes, për parandalimin e së cilës institucionet në vend, në mesin e të cilave edhe Prokuroria Publike,  nuk po ndërmarrin thuajse asgjë.

Krimet e kësaj natyre, ku më të përfshirë janë të rinjtë, janë dyfishuar gjatë vitit të kaluar. Numri mëi madh i këtyre incidenteve ndodh para proceseve të rëndësishme politike.

Një nga arsyet është edhe gjuha radikale që politikanët përdorin në prezantimet e tyre publike.

Sociologu Ali Pajaziti, thotë se nëse nuk parandalohet dhe ndëshkohet gjuha e urrejtjes, nuk mund të pritet ulje e krimeve të kësaj natyre.

Megjithatë  me konstatimin se në komuna që ai drejton ka numrin më të madh të incidenteve të nxitura nga urrejtja dhe se është komunë e pasigurt nuk pajtohet kryetari i Gazi Babës.

Sipas të dhënave të dokumentuara të Komitetit të Helsinkit, nga 123 incidente të regjistruara gjatë vitit 2018 79 janë në baza etnike, 31 për shkaqe politike, 6 incidente për shkak të statusit të viktimës refugjat apo emigrant, 4 incidente në bazë të përkatësisë fetare, 4 pas mbajtjes së një ngjarje sportive dhe një ndaj një personi me aftësi të kufizuara. Në 67% të rasteve është ushtruar dhunë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Muhamedi: Bombat, me rëndësi për rastin “Monstra”, “Lagja e Trimave” dhe “Harun Aliu”

Analisiti Nijazi Muhamedi në një deklaratë për Alsat, tha se bisedat e…

Grupi i Kumanovës ngre në këmbë MPB-në e Maqedonisë së Veriut

Pjesëtarët e “Grupit të Kumanovës” të cilët janë të dënuar për ngjarjet…

Ekskluzive: Paraqiten rezultatet e hetimeve ndërkombëtare për rastin te Liqeni i Smilkovës

Momente të reja janë paraqitur në hetimet e pavarura ku janë kyçur…

Nëna e El Chekës: Më therrën me thikë dhe grisën foton e Almirit (VIDEO)

Para fillimit te protestave kunder BDI-se ne Shkup, ka ndodhur disa incidente…

Afrim Gashi: Do të angazhohemi për rroga më të larta në arsim dhe pushim pranveror për nxënësit

Kryetari i AlternAtivA-s, Afrim Gashi, fushatën parazgjedhore për zgjedhjet e 15 korrikut…