Ligji për Procedurë Penale dhe Ligji për Prokurorinë Publike përmes të të cilit duhet të rregullohet edhe statusi për Prokurorinë Speciale kanë ngecur për shkak të zbatimit të agjendave personale dhe partiake, thuhet në raportin e Komitetit të Helsinkit që përfshin harkun kohorë mars-maj 2019.

Natali Petrovska nga koalicioni ”Të gjithë për sundim të së drejtës”, thotë se draft version i ligjit për prokurorinë ka mangësi si: tek pjesa rreth mandatit të prokurorisë, tek përcaktimi i kompetencave të prokurorisë Speciale dhe asaj të rregullt, tek përfshirja e “bombave” si dëshmi materiale dhe pjesa ku përcaktohet ndryshimi i prokurorëve special.

“Vërejtje kyçe ishte kufizimi në dispozitat në projekt-ligj, në aspektin e pranimit të materialeve si dëshmi, konkretisht të ashtuquajturat “Bomba” në lëndë. Rekomandimi ynë ishte që përcaktohen qartë, konkretisht ligji për Prokurori Publike të jetë ligj sistematik ku do të përfshihet funksionimi i institucioneve, ndërsa në Ligjin për Procedurë Penale t’i lihet ajo që është nën përgjegjësinë e saj” u shpreh Natali Petrovska, përfaqësuese e koalicionit të gjithë për sundim të së drejtë.

Nga Komiteti i Helsinkit thonë se sa i takon transparencës se miratimit të 8 nga 13 ligjet që kanë monitoruar në kuadër të projektit për zbatimin e strategjisë së reformave dhe planit aksionar në drejtësi, procesi ishte i kënaqshëm.

Megjithatë kritika kishin në sa u takon kornizën kohore. Në përpilimin e këtij raporti janë ndjekur 13 ligje : Ligji për Procedurë Penale, Ligji për Prokurorë Publik, Kodi Penal, Ligji për Gjykatat, Ligji për Këshillin Gjyqësorë, Ligji për Këshillin e Prokurorëve Publik, Ligji për Akademinë për Gjykatës dhe Prokurorë, Ligjin për avokaturë, Ligjin për ndihmë juridike falas, Ligjin për Përmbarim, Ligji për Noter, e të tjerë.

Nga Komiteti i Helsinkit thonë se vlerësime pozitive janë dhënë edhe në Raportin e Komisionit Evropian, ku vlerësohet ulja e përqindjes së ligjeve që janë sjellë me procedurë të shkurtuar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Muhamedi: Bombat, me rëndësi për rastin “Monstra”, “Lagja e Trimave” dhe “Harun Aliu”

Analisiti Nijazi Muhamedi në një deklaratë për Alsat, tha se bisedat e…

Grupi i Kumanovës ngre në këmbë MPB-në e Maqedonisë së Veriut

Pjesëtarët e “Grupit të Kumanovës” të cilët janë të dënuar për ngjarjet…

Ekskluzive: Paraqiten rezultatet e hetimeve ndërkombëtare për rastin te Liqeni i Smilkovës

Momente të reja janë paraqitur në hetimet e pavarura ku janë kyçur…

Nëna e El Chekës: Më therrën me thikë dhe grisën foton e Almirit (VIDEO)

Para fillimit te protestave kunder BDI-se ne Shkup, ka ndodhur disa incidente…

Afrim Gashi: Do të angazhohemi për rroga më të larta në arsim dhe pushim pranveror për nxënësit

Kryetari i AlternAtivA-s, Afrim Gashi, fushatën parazgjedhore për zgjedhjet e 15 korrikut…