Këshilli i Ambasadorëve shpreh keqardhje që agresioni rus ndaj Ukrainës ka marrë përmasa të tilla ku përveç objekteve ushtarake dhe ushtarëve, më së tepërmi vuajnë civilët, personat në moshë, gratë dhe fëmijët si dhe infrastruktura në vendbanime, e nevojshme për kënaqjen e nevojave elementare dhe furnizimin me ushqime, ujësjellsit dhe kanalizimet, instalimet për ngrohje dhe korridoret transportuese humanitare.

Këshilli konsideron se Rusia menjëherë duhet ta ndrëpres agresionin ushtarak dhe të dy palët të ulen në tryezën e bisedimeve dhe të gjejnë mënyrën për zgjidhjen paqësore të konfliktit ushtarak.

Këshilli vlerëson se Bashkimi Evropian duhet pozitivisht t’i përgjigjet kërkesës së Ukrainës për anëtarsim në BE dhe vendit t’ia lehtësojë rrugën drejt eurointegrimeve duke ia caktuar statusin e vendit kandidat në një periudhë të shpejtuar.

Për realizimin e kësaj BE duhet të veprojë në mënyrë monolite duke e pamundësuar praktikën e deritashme që ndonjë vend anëtar eventualisht të mund ta bllokojë tërë procesin e anëtarsimit.

Me një kohezion të përforcuar midis vendeve anëtare të BE-së duke marrur parasyshë situatën politike, ekonomike dhe në veçanti sistuatën e sigurisë në Evropë dhe Botë, Bashkimi Evropian duhet urgjentisht ta deblokojë procesin e integrimit të Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë dhe të nis negociatatat për anëtarsimin e këtyre dy vendeve me ç rast do të mbyllet qarku për çfarëdoqoftë variantash tjera për ardhmërinë e regjionit të Evropës juglindore.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like

OKB-ja dëshiron ta kufizojë shpejtësinë e veturave deri në 100 km/h

Dokumenti i ri i Kombeve të Bashkuara njeh lëvizshmërinë si një të…

Këto janë disa nga marrëveshjet Kosovë – Shqipëri që pritet të nënshkruhen në mbledhjen e dy qeverive të premten

Të premten e 26 nëntorit në Elbasan pritet të mbahet mbledhja e…

Shallenberg: Shkupi dhe Sofja në mënyrë bilaterale të zgjidhin kontestin

Pavarësisht se kur formohet Qeveria e re në Bullgari, të dy palët…

Bolton: Testimet e raketave nga Koreja Veriore, shkelje e rezolutave të OKB

Këshilltari për siguri kombëtare i Shteteve të Bashkuara, John Bolton tha se…

The New York Times shkruan për “Njësinë 29155”, grupin sekret rus që po kërkon të destabilizojë Evropën

Së pari erdhi një fushatë destabilizimi në Moldavi, e ndjekur nga helmimi…