Italia miraton një ligj të diskutueshëm, pasuan skena joreale në parlament

Dhoma e Përfaqësuesve e Parlamentit italian miratoi sot një vendim që mund të ndikojë ndjeshëm në marrëdhëniet e mëtejshme brenda Italisë.

Konkretisht, pas disa orësh diskutimi, Dhoma e Përfaqësuesve me 170 vota miratoi Ligjin për Autonomi, i cili përcakton procedurën për miratimin e marrëveshjeve ndërmjet shtetit dhe rajoneve të Italisë.

“Ligji i lejon rajonet të kërkojnë kompetenca më të gjera në shërbimet kryesore publike si shëndetësia, arsimi dhe të marrin vendime për shpenzimin e parave të mbledhura nga taksat”, sipas mediave italiane.

Ky vendim i Dhomës së Përfaqësuesve shkaktoi entuziazëm të madh për të gjithë përfaqësuesit rajonalë në parlament, të cilët pas votimit ngritën flamujt e rajonit. Nga ana tjetër, opozita në atë moment ka nisur të këndojë himnin kombëtar italian në shenjë proteste.

“Sot ëndrra është bërë realitet. Autonomia e diferencuar është zgjidhja më e mirë për të ardhmen e Italisë”, tha përfaqësuesi Massimo Bitonci.

Ministri për Çështjet Rajonale të Italisë, Roberto Calderoli tha se kjo është një ditë e madhe për Italinë.

“Kur e them këtë, më dridhen këmbët nga emocionet. Ne i dhamë një dritë jeshile definitive autonomisë së diferencuar. Ky votë shkruan një faqe historie për të gjithë vendin. Ky është një udhëtim që më bën veçanërisht krenar, kur mendoj për të dashurin tim. gjyshi Guido dhe projekti i tij autonomist në Bergamo”, tha Calderoli.

Presidenti i rajonit Veneto, Luca Zaia, tha se autonomia është bërë ligj.

“Sot shkruhet historia e këtij vendi. Ky është agimi i një dite historike. Pas një nate të gjatë diskutimi, ka mbërritur ‘po’-ja e dytë përfundimtare për projektligjin për autonominë”, tha Zaia.

Nuk e fshehu entuziazmin edhe presidenti i partisë Liga e Veriut, Matteo Salvini, i cili propozoi këtë ligj.

“Ditë historike. Autonomia ekonomike është ligji. Për një Itali më efikase dhe moderne, me më pak mbetje dhe më shumë shërbime për të gjithë qytetarët, nga veriu në jug. Kjo është një fitore për të gjithë italianët”, tha Salvini.

Nga ana tjetër, opozita theksoi se kjo është një ditë e trishtuar për Italinë.

“Loja nuk ka përfunduar ende dhe ne kemi disa mjete për të ndaluar këtë pajisje dhe synime të rrezikshme”, tha përfaqësuesi i Partisë Demokratike, Marco Sarracino.

Përfaqësuesi i të Gjelbërve, Angelo Bonelli, tha se skena e sotme në parlament është një zemërim për historinë e Republikës.

“Sjellje e egër në parlament. Një ditë më parë ata fishkëllenin dhe rrahën ata që tregonin flamurin italian. Italianët do të vazhdojnë të mbrojnë unitetin e vendit, demokracinë dhe Kushtetutën tonë”, tha Bonelli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *