Përballë krizës energjetike të shkaktuar nga lufta ruso-ukrainase, vendet evropiane i janë drejtuar qymyrit dhe energjisë bërthamore, për të cilat deri vonë planifikonin të ndalonin përdorimin.

Ndërprerja e gazit natyror nga Rusia në përgjigje të sanksioneve të Bashkimit Evropian për luftën në Ukrainë thelloi më tej krizën energjetike në Evropë.

Pjesa e qymyrit në prodhimin e përgjithshëm të energjisë elektrike të vendeve të BE-së u rrit në 16 për qind në vitin 2022, ndwrsa dy vjet më parë ishte 13 për qind.

Të paktën 26 termocentrale të mbyllura me qymyr u rifilluan në BE vitin e kaluar.

Për vite të tëra, vendet e BE-së e kanë vënë sigurinë e furnizimit me energji nën presionin e publikut dhe në vend të kësaj janë fokusuar në politikat për mbrojtjen e mjedisit dhe parandalimin e ndryshimeve klimatike, por duhej të ndryshonin qëndrimin e tyre me ndërprerjen e flukseve të gazit natyror nga Rusia.

Kriza energjetike ka reduktuar kundërshtimin ndaj përdorimit të qymyrit dhe energjisë bërthamore në vendet evropiane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Refuzohet kërkesa e protestuesve, nuk do të shkarkohet prokurorja Fatime Fetai!

Burime nga Prokuroria Publike kanë thënë për gazetën Lajm se prokurorja Fatime…

Ulje drastike e çmimeve të derivateve të naftës

Komisioni Rregullator për Energjetikë (KRRE) publikoi çmimet e reja të derivateve të…

Shefi i NATO-s lë të kuptohet se Finlanda dhe Suedia mund t’i bashkohen aleancës ndaras

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s ka thënë se është më e rëndësishme…

Komisioni për sëmundje infektive po mendon për kthim të orës policore në Shkup, Tetovë dhe Shtip

Komisioni për sëmundje infektive në Maqedoninë e Veriut është duke shqyrtuar mundësinë…

Mjekët: Rezultatet do të tregojnë nëse pacientja është e prekur nga koronavirusi

Qendra Klinike Universitare e Kosovës ka pranuar se në Klinikën Infektive është…