Ballkani Perëndimor ka shumë nevojë për një pjesëmarrje më të fortë të BE-së dhe SHBA-së dhe sa më gjatë që qeveritë perëndimore ta injorojnë atë, aq më të lartë duhet ta paguajnë çmimin, shkruan Financial Times.

Duke komentuar “non-paper” e famshme që pretendohet se ka origjinën nga kryeministri slloven Janez Jansha, gazeta thotë se mbrojtja e paprekshmërisë së kufijve në Ballkanin Perëndimor nuk është politikë e mjaftueshme e Perëndimit ndaj këtij rajoni.

Duke vlerësuar se Ballkani Perëndimor, i cili përfshin Shqipërinë, Bosnjën e Hercegovinën, Kosovën, Malin e Zi, Maqedoninë Veriore dhe Serbinë, të bllokuar strategjikisht për një çerek shekulli, Financial Times shton, “Një mënyrë për të zbutur tensionet në rajon do të ishte pranimi i të gjashtë vendeve në BE, por projekti duket të jetë një qëllim i palëkundur. Blloku me 27 kombe po lëviz kaq ngadalë sa po bëhet gjithnjë e më i parëndësishëm në përgjigje të problemeve në rajon”.

E përditshmja londineze shton se pasiguria për të ardhmen e Ballkanit Perëndimor intensifikon antagonizmat rajonalë dhe hap mundësi për fuqitë e tjera, veçanërisht Kinën, Rusinë, Turqinë dhe shtetet e Gjirit, për të zgjeruar ndikimin e tyre në oborrin e pasmë të BE-së.

Gazeta londineze vlerëson gjithashtu se, megjithëse nuk ka rrezik serioz të dhunës, siç janë luftërat e viteve 1990, paqëndrueshmëria e përhershme e Ballkanit Perëndimor ruan aftësinë për të tërhequr forca të jashtme dhe për të acaruar tensionet ndërkombëtare, siç bëri në shekujt 19 dhe 20.

Duke kujtuar që dokumenti anonim që qarkullon në Bruksel nuk pasqyron pozicionin zyrtar të ndonjë qeverie në BE-së ose në rajon dhe se askush nuk ka marrë përgjegjësi për autorësinë, Financial Times tregon se disa nga argumentet në favor të ndryshimeve të kufijve janë të zakonshme midis nacionalistëve në Ballkanin Perëndimor që nga shpërbërja e federatës komuniste Jugosllave.

Sipas gazetës, kjo është një recetë pothuajse e përsosur për konflikt apo edhe luftë të hapur në Ballkan dhe humbësit më të mëdhenj do të ishin boshnjakët myslimanë në Bosnje Hercegovinë, të cilët do të mbeteshin me një shtet të cunguar, të prekshëm.

Duke theksuar se dokumenti nuk përmend ndikimin rus ose kinez në Ballkanin Perëndimor, por ka tri referenca të errëta për Turqinë dhe përmend gjoja “Islamin radikal” në BeH, gazeta arrin në përfundimin se dokumenti prek një temë të dashur për qarqet e djathta populiste në të gjithë Evropën. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like

WhatsApp jep lajmin e keq, çfarë do të ndodhë pas 31 Dhjetorit

Është aplikacioni i komunikimit për shumë njerëz në të gjithë botën, por…

PDK së shpejti me kryesi të re – jashtë saj mund të mbesin disa zyrtarë të lartë

“Unë aspiroj ta ndërtoj një Kryesi të re, jo vetëm me njerëz…

Kufijtë tokësorë të Greqisë mbeten të mbyllur edhe për dy javë

Qeveria greke ka shtyrë për dy javë vendimin për mbylljen e kufijve…

VIDEO / Momenti kur vdes Rrahman Morina

Rraman Morina ishte figura më kontraverse në fund të viteve të 80-ta…

Priftërinjtë serbë në Mal të Zi kënduan “kur ushtria kthehet në Kosovë”, vijnë reagimet e ashpra nga Kosova

Në ceremoninë e shugurimit të Mitropolitit të Kishës Ortodokse Serbe në Mal…