“Stop” ka udhëtuar drejt Maqedonisë së Veriut pas denoncimit nga Komuna e Shuto Orizares për drejtorin e shkollës 9-vjeçare “26 Korriku”, Driton Ganiu. Sipas kësaj Komune, Ganiu është emëruar në shkelje pasi është vëllai i kryetarit të Komunës Çair, anëtar i partisë së Ali Ahmetit, që ka pushtetin aktualisht. Ministri i Arsimit, Jeton Shaqiri e ka emëruar këtë drejtor në shkelje në një kohë që kompetencat për emërimin i ka komuna. Këtë e pranon Kryetari i komunës Shuto Orizare. Në mandatin e parë, Driton Ganiun e emëroi komuna, por në të dytin e shkarkuan për mungesë të licensës së drejtorit dhe gjuhës angleze.

Kurto Dudush, Kryetar i Komunës Shuto Orizare: Në RMV emërimet dhe shkarkimet për drejtorët e shkollave fillore bëhen nga ana e kryetarit. Në këtë situatë, unë jam në mandatin e dytë si kryetari i komunës së Shuto Orizares. Në mandatin tim të parë, emëruam drejtor të shkollës Driton Ganiun, mirëpo me marrjen e madatit të dytë ispektuam dhe gjetëm disa mangësi apo dhe lëshimet të cilat i kemi bërë pa vetëdije. Vërtetuam që drejtorit të shkollës i ka skaduar dhe licenca për ushtrimin e detyrës së drejtorit. Menjëherë pas shqyrtimit, ngritëm iniciativën për shkarkimin e tij dhe emërimin e një drejtori të ri në këtë shkollë. Direkt pas një muaji, pasi ne kishim emëruar drejtorin e ri në këtë shkollë, u përfshi Ministria e Arsimit në këtë ngjarje dhe për arsye ende të paqarta dhe të pasinqerta që ende nuk i kuptoj se në çfarë faze dhe mbi çfarë ligji u ndërlikua e gjithë situata. Jemi para faktit të emërtimit të një drejtori të ri të kësaj shkolle nga Ministria e Arsimit, personalisht nga vetë Ministri i Arsimit, Jeton Shaqiri. Për këtë fakt, ne i jemi drejturuar Inspektoriatit të Arsimit dhe Gjykatës Administrative dhe së shpejti shpresojmë për një përgjigje pozitive sepse sipas meje, e gjithë kjo situatë është e paligjshme nga ana e Ministrisë së Arsimit, personalisht nga vetë Ministri i Arsimit Shaqiri.

”Stop” ka siguruar një video, ku ish-drejtori Ganiu ka hyrë në shkollë në orën 9 të darkës me disa persona të tjerë dhe ka marrë nga shkolla materiale dhe dokumenta.
Problematika e parë me këtë drejtor të kësaj shkolle është emërimi. Në mënyrë absurde, emërimi i drejtorit nuk është bërë nga kjo komunë ashtu siç është dhe ligji në Maqedoninë e Veriut, por është bërë drejtpërdrejtë me firmën e Ministrit të Arsimit. Sipas pretendimeve, një procedurë në shkelje.
Denoncuesi: Ky drejtor quhet Driton Ganiu. Më pyetët se pse posacërisht ky duhet të jetë drejtues i kësaj shkolle, ne mendojmë se është vëllai i Visar Ganiut, kryetarit të komunës së Qairit. Njëkohësisht, të partisë së BDI-së, të cilët janë në pushtet qëndror. Pra, ministri me presion të vazhdueshëm u mundua dhe emërtojë posacërisht këtë drejtor në komunën e Shuto Orizares sepse në komunën që ai nuk mundet që vallai i tij, Driton Ganiu ta emërojë në shkollat fillore të Qairit sepse ajo quhet familjarizëm.
Gazetari: Je emëruar direkt nga Ministri i Arsimit, kjo është shkresa?
Dr. i shkollës, Driton Ganiu: Po, kjo është ajo, vendimi.
Gazetari: Vendimi! Direkt nga Ministria e Arsimit je emëruar?
Dr. i shkollës, Driton Ganiu: Po!
Gazetari: Jo nga komuna?
Dr. i shkollës, Driton Ganiu: Jo!
Në këtë shkollë ka edhe abuzime të tjera. Sipas Komunës, rreth 400 mijë euro figurojnë në dokumenta për ndërtimin e një objekti, por kjo vetëm në letër. Vetë drejtori, Driton Ganiu, nuk ia kishte idenë se çfarë ishin këto dokumenta por pranoi se firma ishte e tij. Skandali vazhdon pasi komuna ka dokumenta që provojnë se shkolla ka paguar kreditë personale të mësuesve me fondet e shkollës, ndërsa mësuesit pastaj ia japin paratë kesh drejtorit.
Gazetari: Ndërtim objekti thotë dhe është diku tek 400 mijë euro dhe nuk është bërë objekt, thonë.
Dr. i shkollës, Driton Ganiu: 400 mijë euro? Nuk e kuptoj vëlla, as nuk e di, ç’ka ka e ç’ka s’ka. Është një objekt ndërtimi, godina 25, bruto 37, nuk kanë asnjë lidhje.
Gazetari: Po këtu te koka çfarë shkruan, se nuk kuptoj maqedonisht?
Dr.i shkollës, Driton Ganiu: Kjo është adresa.
Gazetari: Adresa e shkollës është?
Dr. i shkollës,Driton Ganiu: Po! Këto janë gjëra, që unë as nuk i di, ç’ka është, nuk ka lidhje me shkollën asnjë sen.
Gazetari: Kush ka firmosur?
Dr. i shkollës, Driton Ganiu: Ky është nënshkrimi jem, po!

Gazetari: Na është thënë, që është paguar nga fondi i shkollës, kreditë personale të mësuesve.
Dr. i shkollës, Driton Ganiu: Kreditë personale të mësuesve?!
Gazetari: Të disa mësuesve. Është pak absurd se.., se s’ka lidhje, janë bërë ca pagesa, që thotë përmbarues, mësuese.
Dr. i shkollës, Driton Ganiu: Kjo është, se jam tu e pa këtu, kjo është e përmbaruesit, që i marrin paret. Ku me i pagujt këto?
Gazetari: Po janë kredi, që i kanë marrë personale mësuesit, apo është një kredi, që ka marrë shkolla edhe..?
Dr. i shkollës, Driton Ganiu: Jo, nuk funksionon shkolla ashtu.
Gazetari: Epo si është paguar kredia, p.sh e një mësuesi, që është kredia personale e tij..?
Dr. i shkollës, Driton Ganiu: E marr vesh. A kupton? Merr një shumë të caktuar, 5 mijë euro..
Gazetari: Do blej shtëpi, do blej një makinë..!
Dr. i shkollës, Driton Ganiu: Po, ti nëse nuk e paguan…
Gazetari: Shkolla ka dalë si garant, si garanci?
Dr.i shkollës, Driton Ganiu: Jo, shkolla nuk del garant.
Gazetari: Po si e ka paguar shkolla?
Dr. i shkollës, Driton Ganiu: E paguan, nëse ai e bën kontratën, një pjesë e rrogës i shkon direkt kredisë.
Gazetari: Ka bërë marrëveshje, që p.sh merr 500 euro rrogë p.sh ai, 100 euro i kalon kredisë?
Dr. i shkollës,Driton Ganiu: Përshembull ky përmbarues ka 5 apo 6.
Gazetari: Kështu funksionon?
Dr. i shkollës, Driton Ganiu: Po, kështu!
Gazetari: Është fikse?
Financierja e shkollës, Shkup: Është fikse.
Gazetari: Po kjo e kredive lejohet këtu, që shkolla t’ia paguajë një pjesë të kredive mësuesve?
Financierja e shkollës, Shkup: Po me ligj, e merr përmbaruesi.
Gazetari: Një pjesë të rrogës..
Financierja e shkollës, Shkup: Një pjesë e rrogës e merr me qëllim, që banka sigurohet, se kredimarrësi do t’ia kthejë lekët.
Gazetari: Si tip garancie?
Financierja e shkollës, Shkup: Po, tip garancie.
Dr.i shkollës,Driton Ganiu: Ai nëse e le punën nesër, ose del prej këtu, ne nuk jemi asnjë obligim me të. Ne jemi, derisa është marrëdhënia e punës.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like

Ushtria e Azerbajxhanit kap 6 ushtarë armenë duke vendosur mina në rrugë në rajonin Kalbajar

Ministria e Mbrojtjes e Azerbajxhanit njoftoi kapjen e gjashtë ushtarëve armenë të…

Ministrat e jashtëm të G7 për Ballkanin: G7 mbështet hapjen e negociatave me Shqipërinë dhe Maqedoninë

Në komunikatën e sotme të takimit mes ministrave të jashtëm dhe ministrave…

Plani rus për Putinin në rast të humbjes në Ukrainë

Rusia ka një plan të përgatitur për presidentin Vladimir Putin, në rast…

Rusët bombardojnë me artileri qendrën e Kharkivit

21 civilë të vrarë, ashpërsohen luftimet në gjithë Ukrainën Ky shpërthim i…

Sot 509 raste të reja me COVID-19 në RMV

Ministria e Shëndetësisë informon se në 24 orët e fundit janë kryer…