Shkruan: Refik HASANI

Shqiptarët në Republikën e Serbisë që jetojn në Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë, vazhdojn të përballen duke u diskriminuar, pasi mungon rregullimi me ligjë për përdorimin e simboleve Kombëtare. Shumë qytetarë të kësaj Krahine shqiptare vazhdojn të përballen nëpër Gjykata Serbe, pse kan përdorur Flamurin Kombëtarë Shqiptarë.

Përdorimi i simboleve Kombëtare nga shqiptarët në Serbi është e drejtë e tyre njerëzore, Kombëtare dhe ekzistenciale, por ende nuk është rregulluar përdorim me dispozita ligjore, e kështu vazhdon diskriminimi edhe në përdorimin e simboleve. Mos lejimi i përdorimit të simboleve Kombëtare, është shkelje, cenim, mohim i së drejtës elementare individuale dhe kolektive të neve shqiptarëve në këtë Krahinë, përkundër që më datën 1 e 2 marsit të vitit 1992, është organizuar dhe mbajtur Referendimi dhe ka ndodhur lufta e armatosur në mesë të UÇPMB-ës dhe forcave të qeverisë së Republikës së Serbisë.

Krahina shqiptare e mbetur padrejtësishst nënë administrimin e Serbisë, është e diskriminuar edhe në pasivizimin e adresave-një pastrim entik i heshtur,është e diskriminuar në parfaqësim në institucione Lokale dhe Qendrore të Republikës së Serbisë, është diskriminuar në zingjirin Komandues të Policisë, në Gjykata, Prokurori, Shëndetësi, Administratë Tatimore, është e diskriminuar edhe në kulturë, në informim, në investime të zhvillimin ekonomik.

Kjo Krahinë shqiptare, është e diskriminuar nuk lejohet vendosja e Shtatores së Skënderbeut në qendër të Bujanocit,dhe Lapidari i UÇPMB-ës në Preshevë i hequr nga forca policore ende nuk është kthyer në vendin e vetë.

Në këtë Krahinë mungon një Institut për ruajtje të trashigimisë kulturo-historike, mungon një Universitet publik në Gjuhën Shqipe e në anën tjetër ende nuk pranohen diplomat e Republikës së Kosovës.

Kjo Krahinë shqiptare, është e diskriminuar, pasi kjo Krahinë është Rajoni më i prapambetur dhe më i diskrimnuar në gjithë Evropën.

Mbi të gjitha,ky Rajon nuk e ka zgjidhur çëshjtje e statusit politik të shqiptarëve të kësaj krahine, prandaj vazhdon diskriminimi edhe në përdorimin e simboleve Kombëtare e jo vetëm.

28.11.2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Mbyllja e Medresesë prioritet i Shaqir Fetait

E keni parë foshnjën kur nisë t’i hedhë hapat e para?! Çfarë…

Nuk mund të jesh i ditur, nëse nuk zotëron mirë gjuhën e nënës

Një ish-nxënësi im, tani student, më shkruante një ditë një mesazh në…

Si u dëbuan shqiptarët nga Manastiri

Nga Fërgim Demiri / Në Vilajetin e Manastirit ka jetuar një numër…

Hallaçi: BASHKËKOMBAS TASH ËSHTË KOHA !!!

BASHKËKOMBAS TASH ËSHTË KOHA !!! Kombi Shqiptar meriton më shum, për të…

“Budallakia” maqedonase me shqiptarët!

Nga Muhamer Pajaziti / Shqiptarët nuk e kontestojnë shtetin e Maqedonisë së…