Në Prishtinë është hapur një ekspozitë për 144 vjetorin e dëbimit të shqiptarëve nga Sanxhaku në Serbi.

Në Bibliotekën Kombëtare në Prishtinë janë ekspozuar 144 fotografi nga historia e popullit shqiptar gjatë viteve 1877-1878.

Kryetari i kryetar i Shoqatës së Shqiptarëve të Muhaxhirë Mbarëkombëtarë, Asllan Qyqalla tregon për KosovaPress se për të arritur deri këtu kanë kaluar nëpër disa sfida, ku njëra ndër to ishte grumbullimi i fakteve.

“Ne jemi shoqatë, nuk jemi institucion e as nuk jemi asociacion. Andaj, ne si shoqatë shqiptare e muhaxhirëve mbarëkombëtarë i kemi diku 14 milionë persona në të gjitha trojet shqiptare edhe në gjitha vendet shqiptare kërkojmë të drejtën tonë, e drejta jonë është në bazë të Kongresit të Berlinit të vitit 1878, në pikën 3 të nenit 4, ku thuhet që kanë të drejtë kjo popullatë të kthehen në trojet e tyre, por kanë të drejtë edhe në kompensimin e trojeve të tyre. Andaj ne kemi pasur shumë vështirësi. Vështirësitë më të mëdha kanë qenë rreth grumbullimit të fakteve”, tha Asllan Qyqalla, kryetar i Shoqatës së Shqiptarëve Muhaxhirë Mbarëkombëtarë.

Sipas Qyqallës fotoekspozita ka zgjuar kureshtjen e të huajve dhe të diasporës, por që, siç thotë ai nuk mori vëmendjen e duhur institucionale.

Ai bën thirrje për hapjen e një zyre në institucionet qeveritare për ruajtjen e vlerave kombëtare të shqiptarëve të Sanxhakut të Nishit, pasi siç thotë ai edhe sot ka muhaxhirë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like

BE sanksione 31 zyrtarëve Bjellorus, ‘shpëton’ Lukashenko

Bashkimi Evropian synon të vendosë sanksione ekonomike ndaj 31 zyrtarëve të lartë…

Nënshkruhen tri marrëveshje mes Kosovës e Shqipërisë, dy prej tyre prekin shqiptarët në Luginë e Mal të Zi

Ministrja e Punëve të Jashtme e Kosovës, Meliza Haradinaj-Stublla, priti të premten…

76-vjetori i gazetës “Rilindja”

Sot bëhen 76 vjet, kur për herë të parë u shtyp gazeta…

KMLDNJ reagon për ftesat e dërguara nga Serbia ndaj shqiptarëve, për paraqitje nëpër gjykata të Serbisë

KMDLNJ, Qendra Rajonale në Mitrovicë, ka reaguar ashpër dhe njëkohësisht i ka…

Shqyrtohen opsionet e orës policore për Bajram

Nuk përjashtohet mundësia që më 24 maj të ketë orë policore 24…