“Serbia nuk do ta kundërshtojë anëtarësimin e Kosovës në asnjë organizatë ndërkombëtare”.

Kështu shkruan mediumi serb “Danas”, krahas prej disa pikave që thotë se shkruhen në propozimin evropian të njohur si franko-gjerman.

Kjo gazetë serbe ka siguruar 10 pika të këtij propozimi evropian.

Në pikën 4 të propozimit evropian të “marrëveshjes bazë ndërmjet Kosovës dhe Serbisë”, të cilën gazeta serbe Danas e ka siguruar përmes rrugëve diplomatike, shkruhet se Serbia dhe Kosova dalin nga supozimi se asnjëra prej tyre nuk mund të përfaqësojë palën tjetër në sferën ndërkombëtare, ose të veprojë në emër të saj.

Sipas “Danas” Asociacioni i komunave me shumicë serbe nuk përmendet konkretisht në këtë dokument.

Kështu, në pikën 10 shkruhet: “Të dyja palët konfirmojnë detyrimet e tyre për zbatimin e të gjitha marrëveshjeve të mëparshme”.

Kujtojmë , të premten, Vuçiq tha se bisedimet ishin shumë të vështira, “ndoshta më të vështira që kemi pasur”, se është, se ishte një diskutim i hapur rreth “ajo për të cilën jemi dakord është se konflikti i ngrirë nuk është zgjidhje”.

“Si president i Serbisë sot, pa mëdyshje u përballa me problemet dhe sfidat që do t’i viheshin vendit tonë nëse nuk do të pajtoheshin me planin e propozuar”, tha ai.

Ai është ftuar në seancën e nesërme të Qeverisë së Serbisë, pas së cilës do t’i drejtohet publikut.

Presidenti i Serbisë sot përsëriti se Serbisë i presin “ditët më të vështira” dhe kryeministrja Ana Brnabiq përsëriti fjalët e Presidentit se “një gjë nuk mund ta japim” në kuadër të bisedimeve për pranimin e propozimit franko-gjerman.

Ky dokument u publikua një ditë para se presidenti serb të merr pjesë në mbledhjen e qeverisë serbe.

Propozimi evropian i siguruar nga “Danas”

Pika 1

Palët do të zhvillojnë reciprokisht marrëdhënie normale, të mira fqinjësore mbi bazën e të drejtave të barabarta.

Të dyja palët do të njohin reciprokisht dokumentet përkatëse dhe simbolet kombëtare, duke përfshirë pasaportat, diplomat, targat e automjeteve dhe vulat doganore.

Pika 2

Të dyja palët do të udhëhiqen nga qëllimi dhe parimet e përcaktuara në Kartën e Kombeve të Bashkuara, veçanërisht ato për të drejtat sovrane të shteteve, respektimin e pavarësisë, autonomisë dhe integritetit territorial të tyre, të drejtën për vetëvendosje dhe mbrojtjen e të drejtave të njeriut. dhe mosdiskriminimi.

Pika 3

Në përputhje me Kartën e Kombeve të Bashkuara, palët do të zgjidhin të gjitha mosmarrëveshjet ndërmjet tyre vetëm me mjete paqësore dhe do të përmbahen nga kërcënimi ose përdorimi i forcës.

Pika 4

Palët nisen nga supozimi se asnjëra prej tyre nuk mund të përfaqësojë palën tjetër në sferën ndërkombëtare ose të veprojë në emër të saj.

Serbia nuk do ta kundërshtojë anëtarësimin e Kosovës në asnjë organizatë ndërkombëtare.

Pika 5

Të dyja palët do të mbështesin aspiratat e tyre për t’u bërë anëtarë të Bashkimit Evropian.

Pika 6

Ndërsa kjo marrëveshje bazë përfaqëson një hap të rëndësishëm në normalizim, të dyja palët do të vazhdojnë procesin e dialogut të udhëhequr nga BE me një vrull të ri, duke çuar në një marrëveshje ligjërisht të detyrueshme dhe gjithëpërfshirëse për normalizimin e marrëdhënieve.

Palët bien dakord që në të ardhmen do të thellojnë bashkëpunimin në fushën e ekonomisë, shkencës dhe teknologjisë, trafikut dhe lidhjes, marrëdhënieve në drejtësi dhe zbatim të ligjit, postë dhe telekomunikacion, shëndetësi, kulturë, fe, sport, mbrojtjen e mjedisit, personat e pagjetur. . dhe fusha të tjera. në mënyrë të ngjashme përmes arritjes së marrëveshjeve specifike

Pika 7

Të dyja palët avokojnë për arritjen e marrëveshjeve konkrete, në përputhje me instrumentet përkatëse të Këshillit të Evropës dhe përdorimin e përvojave ekzistuese evropiane, në mënyrë që të sigurohet një nivel i duhur i vetëqeverisjes për komunitetin serb në Kosovë dhe mundësia e ofrimit të shërbimeve në Kosovë, në disa fusha specifike, duke përfshirë mundësinë e ndihmës financiare nga Serbia dhe kanalet e drejtpërdrejta të komunikimit ndërmjet komunitetit serb dhe Qeverisë së Kosovës.

Palët do të zyrtarizojnë statusin e Kishës Ortodokse Serbe në Kosovë dhe do të sigurojnë një nivel të lartë të mbrojtjes së trashëgimisë fetare dhe kulturore serbe, në përputhje me modelet ekzistuese evropiane.

Pika 8

Palët do të shkëmbejnë misione të përhershme. Ato do të vendosen në selinë e qeverisë përkatëse.

Çështjet praktike që lidhen me vendosjen e misioneve do të trajtohen veçmas.

Pika 9

Nga të dyja palët u vu në dukje përkushtimi i BE-së dhe donatorëve të tjerë për të krijuar një paketë të veçantë të ndihmës financiare për projektet e përbashkëta të palëve për zhvillimin ekonomik, lidhjen, tranzicionin e gjelbër dhe fusha të tjera kyçe.

Pika 10

Palët do të krijojnë një komision të përbashkët, të kryesuar nga BE-ja, i cili do të monitorojë zbatimin e kësaj marrëveshjeje.

Të dyja palët konfirmojnë detyrimet e tyre për të zbatuar të gjitha marrëveshjet e mëparshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Kurti, ndërkombëtarëve: Kërkoni llogari nga Serbia, privoi komunat veriore nga zhvillimi

Kryeministri i vendit, Albin Kurti, ka thënë se dhjetë komunat me shumicë…

Një nga truprojat e presidentit Pendarovski, pozitiv në Kovid-19

Një person nga ekipi i sigurimit të presidentit, Stevo Pendarovski, i punësuar…

Krerët e shtetit i shkruajnë letër UNESCO-s, Kurti tregon katër kërkesat e Kosovës

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka thënë se sot në Ditën Botërore…

Numërohen 600 mijë vota në Kosovë, këto janë tre partitë që po kryesojnë

Tashmë në Kosovë janë numëruar 600 mijë vota ose 33.45% të totalit.…

Kallëzim penal kundër ish kreu të KSHZ Maqedoni

Policia Financiare ka parashtruar kallëzim penal kundër ish-kryetarit të Komisionit Shtetëror, Oliver…