Bashkimi Evropian do të përpiqet të krijojë një gjykatë të specializuar, të mbështetur nga Kombet e Bashkuara, për të hetuar dhe ndjekur penalisht krimet e mundshme të kryera nga Rusia në Ukrainë, tha të mërkurën presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen.

“Jemi gati të fillojnë të punojnë me komunitetin ndërkombëtar për të marrë mbështetjen më të gjerë ndërkombëtare të mundshme për këtë gjykatë të specializuar”, tha von der Leyen.

Ukraina ka bërë presion për një gjykatë speciale për të ndjekur penalisht liderët ushtarakë dhe politikë rusë i konsideron sulmin për fillimin e luftës, shkruan Reuters.

Gjykata Penale Ndërkombëtare (ICC) me bazë në Hagë nisi hetimin e saj të ri mbi krimet e supozuara kundër njerëzimit dhe krimet e fajit disa ditë pas pushtimit të Moskës më 24 shkurt, por ajo nuk ka juridiksion për të ndjekur penalisht agresionin në Ukrainë.

“Ndërsa vazhdojmë të mbështesim Gjykatën Penale Ndërkombëtare, ne po propozojmë ngritjen e një gjykate të specializuar, të mbështetur nga Kombet e Bashkuara, për të hetuar dhe ndjekur penalisht krimin e agresionit të Rusisë”, tha von der Leyen.

Sipas zyrtarëve të BE, mbështetja e Kombeve të Bashkuara për gjykatën e specializuar është “thelbësore” për të ndihmuar në zgjidhjen e çështjes së imunitetit nga ndjekja penale për funksionarët e lartë të shtetit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Vazhdon seanca gjyqësore ndaj Hysni Gucatit e Nasim Haradinajt

Sot vazhdon seanca gjyqësore ndaj Hysni Gucatit e Nasim Haradinajt. Seanca mbahet…

Hakerat rusë shënjestruan laboratorët e kërkimit bërthamor në SHBA

Nga James Pearson dhe Christopher Bing, Reuters Një ekip rus hakerash i…

“Shqipëria të ndahet nga Maqedonia e Veriut”

Ministri gjerman i Shtetit për Europën, Michael Roth ka bërë thirrje që…

VIDEO / Nxënësit shqiptarëtë Vizbegut. 4.1km për në shkollë

Po e presin autobusin për t’i çuar në shkollë. Por, vend askush…

“Fëmijët janë torturuar” – komisioni i OKB thotë krime të luftës ‘janë kryer’ në Ukrainë

Kryetari i një komisioni hetimor të mandatuar nga OKB-ja ka thënë se…