Një nga problemet më të mëdha që po përballen vendet e Bashkimit Evropian është rënia e numrit të popullsisë. Sipas projektimit, pritet që deri në vitin 2050 popullsia në union të tkurret me të pakën 2/3.

Në Letoni dhe Lituani është parashikuar që në vitin 2050 të kenë të paktën 20% më pak popullsisë se sa kishin në vitin 2019.

Rritje të konsiderueshme të popullsisë parashikohet të kenë vetëm vende si Islanda, Irlanda, Suedia, Zvicra, Norvegjia dhe Lihtenshtejn.

Rënia e numrit të popullsisë do të shoqërohet dhe me plakje të popullsisë sidomos në vendet e Evropës lindore Poloni, Sllovaki, Rumani dhe Bulgari por edhe në jug të Evropës si Itali, Spanjë dhe Portugali.

Rënia e moshës së popullsisë parashikohet vetëm në disa zona të veçanta ku pjesa më e madhe e këtyre vendeve ndodhe në Gjermani dhe ku mosha pritet të ulet më të paktën 4 vite mesatarisht.

Në 31 vendet që bëjnë pjesë në marrëveshjen e tregtisë së lirë, mosha mesatare e popullsisë nga 45.1 vjeç që ishte në 2019 pritet të shkojë në 49.1 vjeç në vitin 2050.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like

Shqipëri / Tërmet me magnitudë 4.1 ballë në

Një tërmet me magnitudë 4.1 ballë është regjistruar në Fushë-Arrëz. Lëkundjet u…

Quni: Nuk jemi të interesuar për luftë, por nëse është e pashmangshme, prapë do të fitojmë

Ministri i Mbrojtjes, Anton Quni ka reaguar ndaj deklaratës së presidentit serb,…

Më 12 korrik Simmons dëshmon në Kuvend për EULEX-in

Ligjvënësit kosovarë, të hënën e 12 korrikut do të kenë një seancë…

Përleshje fizike mes të burgosurve në Burgun e Idrizovës

Në SPB Shkup, dje rreth orës 18:50 minuta, u denoncua se në…

Flasin Gardianët e Kombit

Nga faqja e fb Gardianët e Kombit Përshëndetje vëllezër dhe motraNga sot…