Këshilli i Sigurimit i OKB-së kishte dënuar ashpër Masakrën e Reçakut në Kosovë, ku kishte vënë në dukje me shqetësim të thellë se në raportin e Misionit Verifikues thuhej se viktimat ishin civilë, duke përfshirë gra dhe të paktën një fëmijë.

Duke i konsideruar të gjitha ato ngjarje si shkelje të rezolutave të tij dhe të marrëveshjeve dhe angazhimeve përkatëse që bëjnë thirrje për përmbajtje, Këshilli u kishte bërë thirrje palëve të respektojnë angazhimet e tyre sipas rezolutës përkatëse. Ajo kishte rikonfirmuar mbështetjen e saj të plotë për përpjekjet ndërkombëtare për të lehtësuar një zgjidhje paqësore mbi bazën e barazisë për të gjithë qytetarët dhe komunitetet etnike në Kosovë dhe përkushtimin e saj për sovranitetin dhe integritetin territorial të Republikës Federale të Jugosllavisë.

Këshilli i Sigurimit kishte vënë në dukje me shqetësim raportin e Komisionerit të Lartë të Kombeve të Bashkuara për Refugjatët se pesë mijë e 500 civilë ishin larguar nga zona e Reçakut pas masakrës, duke treguar se sa shpejt mund të zhvillohej përsëri një krizë humanitare nëse nuk do të ndërmerreshin hapa nga palët.

“Këshilli i Sigurimit dënon ashpër masakrën e shqiptarëve të Kosovës në fshatin Reçak në Kosovën Jugore, Republika Federale e Jugosllavisë, më 15 janar 1999, siç raportohet nga Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë (OSBE) Misioni Verifikues i Kosovës (KVM). Ai vëren me shqetësim të thellë se në raportin e KVM-së thuhet se viktimat ishin civilë, duke përfshirë gra dhe të paktën një fëmijë. Këshilli gjithashtu merr parasysh deklaratën e kreut të KVM-së se përgjegjësia për masakrën ishte e Federatës Federale. Forcat e sigurimit të Republikës së Jugosllavisë, dhe se pjesëtarët e uniformuar të forcave të armatosura të Republikës Federale të Jugosllavisë dhe policisë speciale serbe ishin përfshirë. Këshilli thekson nevojën për një hetim urgjent dhe të plotë të fakteve dhe urgjentisht i bën thirrje Republikës Federale të Jugosllavisë të punojë me Tribunalin Ndërkombëtar për ish-Jugosllavinë dhe KVM për të siguruar që përgjegjësit të sillen para drejtësisë”, thuhej në deklaratën.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Euro dixhitale po vjen, çfarë do të thotë saktësisht kjo për Evropën

Banka Qendrore Evropiane (BQE) po bën përparim në përpjekjet e saj për…

Nga Praga dërgohet mesazh i qartë për Rusinë

Komuniteti Politik Evropian me 44 shtete dërgon sinjal të qartë se Rusia…

Ekspertët e EULEX-it tregojnë se si e identifikuan lokacionin e saktë në Serbi ku u zbuluan mbetjet mortore

Para disa ditësh në Kizhevak të Serbisë janë gjetur mbetje mortore e…

Lladrovci pranon çmim nga Kurti për performancë të mirë

Kryetari i Komunës së Drenasit, Ramiz Lladrovci, e ka pranuar sot një…

Ukrainasit tashmë marrin nën kontroll të gjithë rajonin e Kievit

Trupat ukrainase rimarrin kontrollin e të gjithë territorit të rajonit të Kievit…