SALAJDIN SALIHU për procesin e krijimit

(Enkas për HEJZA-n)


Çdo shkrimtar ka disa projekte. Disa zbehen, disa sforcohen, disa i bëhen opsesion.
Kam investuar shumë mund në një përmbledhje poetike, por sërish nuk ma jep sigurinë për ta botuar. Mund të jetë çështje moshe, një ndjenjë më e theksuar përgjegjësie. Nuk e di…
Kohëve të fundit seç kam njëfarë plogështie. E kam përjetuar shumë herë. Veçanërisht gjatë verës, e cila nuk është stina ime. Ka shumë dritë. Unë shkruaj kur ka më shumë mjegull dhe terr. Mund të duket e çuditshme, por kjo është e vërteta…
Merrem edhe me disa sprova me brum nga historia. Kam gjurmuar pas shumë dokumenteve të panjohura. Tani kur i kam të dhënat e duhura, më mundojnë dilemat se nga duhet t’ia filloj dhe çfarë duhet të bëj. Ata që shkruajnë e njohin këtë gjendje. Disa e quajnë fazë e artikulimit. Është faza kur më shumë punon “makina e fshirjes” sesa “makina e shkrimit”. Por, kjo është magjia e të shkruarit. Së pari duhet ta bindësh vetveten e pastaj, siç thotë Alen Boske, të shpresosh se vetëdija e shkrimtarit do të puqet diku me vetëdijen e lexuesit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like

(Për shqiptarët) asgjë e jashtëzakonshme

Libraria Nobel në Shkup në prag të mbylljes! Shqiptarët në Shkup edhe…

Sikur Edi Rama ta lexonte këtë rrëfim!

Letër nga Tirana Liceu artistik në Tiranë, i themeluar që në vitin…

Kultura dhe siguria nacionale

Letër nga Prishtina Fill pas fillimit të agresionit rus mbi shtetin e…

Strategjia e diskriminimit kulturor

Në Komisionin parlamentar për kulturë, shpesh u loz loja e njëjtë politike…