Nga nesër hyjnë në fuqi masat e kursimit të energjisë elektrike, me të cilat konsumi duhet të ulet me 15 për qind.

Masat u miratuan me vendim të qeverisë më 16 gusht dhe do të jenë të vlefshme deri më 31 mars të vitit 2023.

Ata i referohen familjeve dhe kompanive si rekomandime, por edhe institucioneve shtetërore si detyrime.

Siç tha ministri i Ekonomisë, Kreshnik Bekteshi, i cili paralajmëroi dhe shpjegoi masat, na pret një nga dimrat më të vështirë energjetik dhe të gjithë duhet të kontribuojmë për ta kaluar më lehtë.

Fikja e ndriçimit dekorativ në fasadat e ndërtesave publike dhe monumenteve të kulturës, fikja e llambave kur ka dritë të mjaftueshme, ftohja me kondicioner në jo më pak se 27 gradë dhe ngrohja në maksimum 20 gradë, fikja e kompjuterëve pas përfundimit të punës.

Ndërrimi i rregullt i filtrave të njësive të ngrohjes dhe kondicionerëve, printimi vetëm e materialeve të nevojshme, zëvendësimi i dritareve me energji efiçente, janë vetëm një pjesë e detyrimeve që duhet të zbatojnë institucionet shtetërore.

Rekomandimet për sektorin e biznesit janë gjithashtu të ngjashme, fikja e ndriçimit dekorativ në fasadat e të gjitha ndërtesave, përdorimi i dritës së ditës për dhomat e brendshme, sallat dhe zyrat në ndërtesa gjatë periudhës kur është e mundur, ftohja e ambienteve të prodhimit, sallave dhe zyrave me kondicionerë në më pak se 27 gradë dhe ngrohje në maksimum 20 gradë, fikja e kompjuterëve pas përfundimit të punës, zëvendësimi i llambave të vjetra me ato kompakte fluoreshente, ndryshimi i rregullt i filtrave të elementeve të ngrohjes, instalimi i pompës së nxehtësisë si një mjet shumë efikas dhe masa të ngjajshme.

Sipas zëvendëskryeministrit Fatmir Bityqi, institucionet publike duhet të jenë shembull i sjelljes së ndërgjegjshme.

Prandaj, edhe menaxherët e tyre mund të humbasin punën nëse nuk respektojnë rekomandimet e qeverisë dhe nëse nuk kursejnë 15 për qind të energjisë elektrike siç është planifikuar.

Sipas tij dhe ministrit Bekteshi nuk priten kufizime të energjisë elektrike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Adem Zogjani dërgohet në Hagë

Adem Zogjani, ish-anëtar i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës,…

Shtetasja e Serbisë godet me veturë një fëmijë në Tetovë dhe largohet nga vendngjarja

Një fëmijë është goditur nga një automjet në rrugën Industriale në Tetovë.…

Komanda ushtarake ruse ka pezullon dërgimin e njësive të reja në Ukrainë

Komanda ushtarake e Federatës Ruse ka pezulluar dërgimin e njësive të reja…

Koronavirusi, kallëzim penal për ish drejtoreshën e Klinikës për sëmundje të lëkurës

Ministria e Punëve të Brendshme ka ngritur kallëzim penal kundër ish drejtoreshës…

Shefi i NATO-s: Pres që vendet anëtare të rrisin shpenzimet për mbrojtje

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, pret që shtetet anëtare të…