SHBA u rekomandon autoriteteve në Maqedoninë e Veriut që të kryejnë hetime më të rrepta, të ndjekin penalisht dhe të dënojnë trafikantët e dyshuar me qeniet njerëzore, si dhe të mos përjashtojnë zyrtarët që dyshohen për bashkëpunim.

Qeveria e Maqedonisë së Veriut nuk i përmbush plotësisht standardet minimale për eliminimin e trafikimit të qenieve njerëzore, por po bën përpjekje të konsiderueshme në këtë drejtim, sipas Raportit të këtij viti për Parandalimin e Trafikimit me Njerëz, i cili u publikua mbrëmë nga shteti amerikan. Departamenti.

Sipas raportit, Maqedonia e Veriut është në nivelin e dytë së bashku me tetëdhjetë vende të botës, ndër të cilat janë Shqipëria, Kroacia, Greqia, Hungaria, Italia.

Për krahasim, në nivelin e sipërm numër 1, janë SHBA, Kanada, Franca, SHBA, Finlanda, ku përpjekjet për të parandaluar trafikimin e qenieve njerëzore janë dukshëm më të larta.

Në raportin e vitit 2021, thuhet se autoritetet e Maqedonisë së Veriut kanë ndërmarrë përpjekje për zgjidhjen gjyqësore të disa rasteve dhe kanë zhvilluar një qasje që është e orientuar drejt mbrojtjes post-traumatike të viktimave dhe fëmijëve nga trafikimi i qenieve njerëzore. Megjithatë, shtohet se standardet në disa fusha kyçe nuk janë përmbushur.

“Numri i akuzave ndaj trafikantëve të qenieve njerëzore është ulur, ndërkohë që policia ende përballet me mungesë të fondeve dhe pajisjeve të mjaftueshme për të kryer hetime proaktive”, thuhet në një pjesë të raportit.

Në tekst thuhet se Prokuroria Publike për Ndjekjen e Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit nuk kishte burime të mjaftueshme, personel dhe kapacitete të menaxhimit digjital për t’u marrë me të gjitha rastet nën juridiksionin e saj.

Kritika është bërë edhe për financimin e pamjaftueshëm për ekipet e nevojshme policore.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like

Bota përballë një emergjence klimatike

Pas një raporti të Kombeve të Bashkuara për ngrohjen globale, Sekretari i…

Mesazh me rastin e Fitër Bajramit, 2022: “Ka shpëtuar ai që është pastruar”

Fetë hyjnore kanë qenë dhe janë burim i mirësisë dhe paqes. Feja…

Berisha takon Buxhovin:”NDAJMË TË NJËJTAT MENDIME PËR KOSOVËN DHE SHQIPERINË”

Ish-kryeministri shqiptar dhe ish-lider i PD-së, Sali Berisha ka takuar sot në…

Ky është dokumenti joformal për ripërcaktimin e kufijve në Ballkan, përmendet edhe bashkimi i Kosovës me Shqipërinë

Që nga e hëna ka spekulime në Slloveni, Kroaci dhe Bosnjë e…