Asambleja Parlamentare e Këshillit të Evropës (PSVE) u ka bërë thirrje 46 anëtarëve të saja që të krijojnë urgjentisht një Gjykatë Ndërkombëtare të Drejtësisë të bazuar në parimin e juridiksionit universal, në mënyrë që të sillen para drejtësisë autorët e krimeve të luftës në Ukrainë.

Asambleja miratoi njëzëri një rezolutë në sesionin pranveror në Strasburg, Francë, ku Rusia fajësohet për shkelje të rëndë të ligjit ndërkombëtar humanitar.

Rezoluta thekson se ata janë të tmerruar nga raportet për shfrytëzimin e përdhunimit dhe torturës si armë lufte dhe kanë akuzuar presidentin rus, Vladimir Putin për krime në qytetin e Buchas, i cili ” në mënyrë cinike inkurajoi trupat ruse të vazhdojnë veprime të ngjashme”.

Asambleja u bëri thirrje vendeve anëtare që të përdorin parimin e juridiksionit universal për të hetuar dhe ndjekur penalisht kryerësit e krimeve jashtë territorit të tij.

Sipas rezolutës, gjykata duhet të ketë mandat për “hetime dhe ndjekje penale ndaj kriminelëve” siç përcaktohet nga e drejta ndërkombëtare, shkruan në njoftimin e PSVE-së.

Gjykata duhet gjithashtu “të ketë fuqinë të lëshojë urdhër-arreste ndërkombëtare, jo të kufizohet nga imuniteti i shtetit”, tha ai.

Këshilli e dëboi Rusinë në muajin mars për shkelje të rënda të të drejtave të njeriut, sundimit të ligjit dhe lirive themelore si rezultat i agresionit të Moskës në Ukrainë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like

COVID-19, rritje dramatike e rasteve në Brazil

Rastet e reja me koronavirus po mbushin spitalet dhe varrezat në gjithë…

Bogoevski jep dorëheqje nga funksioni i deputetit, Ahmeti nuk e ka ndërmend!

Deputeti Pavle Bogoevski ka paraqitur dorëheqjen e tij deri tek shërbimet parlamentare.…

FMN ndau 175, 5 milionë euro për Maqedoninë e Veriut

Fondi Momentar Ndërkombëtar i ka ndarë Maqedonisë së veriut 176.5 miljon euro…

Stoltenberg: NATO duhet të bëhet një aleancë më globale duke e pasur parasysh ngritjen e Kinës

Duke e pasur parasysh rolin në rritje të Kinës në botë, NATO…

MPB paralajmërojnë gjoba të larta për shitësit dhe përdoruesit e mjeteve piroteknike

“Vetëm pak orë na ndajnë nga ndërrimi i viteve dhe tashmë qytetarët…