Presidenti Stevo Pendarovski sot ka pritur në takim Richard Nephew, koordinator global për antikorrupsion në Departamentin e Shtetit të SHBA-së. Në takim u diskutua për tema aktuale që kanë të bëjnë me luftën kundër korrupsionit dhe përpjekjet e shtetit për të krijuar një sistem efikas për parandalimin e korrupsionit dhe konfliktit të interesave.

Në takim, presidenti Pendarovski theksoi se lufta kundër krimit dhe korrupsionit, në çdo nivel, përfshirë edhe korrupsionin e lartë, është jashtëzakonisht e rëndësishme në përpjekjet për ndërtimin e sundimit të ligjit dhe për të fituar besimin e qytetarëve në institucione.

Presidenti Pendarovski tregoi gatishmërinë e shtetit, në përputhje me prioritetet nacionale, që të vazhdojë bashkëpunimin me SHBA-në në përpjekje për të luftuar korrupsionin, dhe në funksion të avancimit të proceseve demokratike në shtet duke mundësuar qeverisje të mirë dhe sundim të ligjit.

Në takim, presidenti Pendarovski theksoi se Republika e Maqedonisë së Veriut e vlerëson lart mbështetjen dhe ndihmën që merr nga Shtetet e Bashkuara në përpjekjet e saj për përmirësimin e sundimit të ligjit dhe luftën kundër korrupsionit dhe shprehu pritjen që e njëjta të vazhdojë përmes mbështetjes në ngritjen e kapaciteteve.

Kujtojmë se tema e korrupsionit në vend, kohëve të fundit është bërë mjaft aktuale. Për të njëjtën përfaqësuesi special i Mbretërisë së Bashkuar për Ballkanin Perëndimor, Lord Stuart Peach tha se qytetarët e Maqedonisë e perceptojnë korrupsionin si një nga problemet kryesore në vend dhe qeveria duhet të tregojë se po përballet me këtë problem.

Ndërkohë edhe ambasadori evropian David Geer theksoi se nuk ka tolerancë dhe nuk bëhet fjalë për identifikimin e individëve, por për ndryshimin e sistemit.

Lidhur mbi këtë temë janë deklaruar edhe ambasadoret e ShBA-së, Suedisë dhe Gjermanisë. Ambasadorja amerikane në vend, Angela Ageler tha se “forcimi i gjyqësorit në vend, në të gjitha nivelet, është prioritet kryesor për Ambasadën amerikane, për mua personalisht dhe për Uashingtonin”.

Nga ana tjetër ambasadorja e Suedisë në Maqedoninë e Veriut, Ami Larson Jain, vendi i së cilës është kryesues aktual i BE-së, në një intervistë për MIA-n tha se korrupsioni është gërryes për shoqërinë dhe se vendi duhet të merret me të dhe klientelizmin për të parandaluar daljen e të rinjve të talentuar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Orët policore në fundjavë, 16:00 të pasdites deri në 05:00 të mëngjesit

Qeveria ka dalë me një komunikatë të re ku ka bërë me…

Drejtësia serbe diskriminon hapur shqiptarët e Luginës|Video

Arlinda Sejda/RTK Qeveria e Serbisë po vazhdon t`i shkelë të drejtat e…

Putini hap televizionin e tij propagandues në Serbi, derisa e tërë BE-ja e ka ndaluar transmetimin e “Russia Today”

Televizioni rus “Russia Today” që konsiderohet si “zëdhënësi” i Kremlinit dhe mbështet…

Ish-deputetja e PE-së: Lëvizja e kufijve në Ballkan do të ishte shkatërruese – Lajçak s’duhet ta nxisë njërën palë që të heqë dorë

Ish-deputetja e Parlamentit Evropian, Doris Pack, ka deklaruar se pret nga Miroslav…

Si erdhi deri te dështimi i “planit fillestar” dhe çfarë po kërkon më tej Putini në Ukrainë?

Kur presidenti rus Vladimir Putin dërgoi deri në 200,000 ushtarë në Ukrainë…