Një në gjashtë persona në mbarë botën përballen me probleme steriliteti, sipas një raporti të publikuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) më 4 prill.

Ky raport gjithashtu vuri në dukje se nuk ka shumë dallime në përqindjet e përhapjes së këtij fenomeni mes vendeve me të ardhura të larta, të mesme dhe të ulëta mesatare.

Përqindja e të rriturve të prekur nga steriliteti gjatë jetës së tyre është 17.8 për qind në vendet me të ardhura të larta dhe 16.5 për qind në ato me të ardhura të ulëta dhe të mesme.

OBSH-ja bëri thirrje për qasje më të mirë në kujdesin e fertilitetit në të gjitha vendet. Kjo organizatë e përkufizon sterilitetin si dështimin për të arritur një shtatzëni pas mbi 12 muajve marrëdhënie seksuale të rregullt të pambrojtur.

Trajtime mjekësore dhe procedura kirurgjikale mund të përdoren për t’i ndihmuar veçanërisht gratë, ndërsa inseminimi intrauterin (IUI) ose fekondimi in vitro (IVF) janë gjithashtu opsione për çiftet që duan të bëjnë fëmijë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Kritikohet Orban, i vetmi lider evropian që nuk e duartrokiti Zelenskyn në samitin e BE-së

Kryeministri hungarez Viktor Orban është kritikuar ashpër, për faktin se ishte lideri…

Takimi Kurti-Vuciq në Ohër – Vjen reagimi edhe nga NATO

Të shtunën (sot) në Ohër do të zhvillohet takimi i radhës i…

Oficeri i mbrojtjes së Putinit që dezertoi zbulon sesi presidenti rus është paranojak, jeton ‘në bunkerin e tij’ dhe është i ‘tmerruar’ nga COVID-19

Një oficer përgjegjës për sigurimin e komunikimeve të koduara për presidentin Vladimir…

Carl Bildt: Propozimi evropian, marrëveshje e drejtë për Kosovën dhe Serbinë

Propozimin evropian për normalizimin e marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë, dhe ish-ministri…

Shpërthen një bombol gazi në Aerodrom të Shkupit

Sot në mëngjës rreth orës 9:40 është paraqitur se në një banesë…