Në radhët e shoqërisë shqiptare kishte, ka dhe do të ketë shumë ngatërrestarë që turbullojnë dhe gjymtojnë perspektivën shqiptare. Prapështitë, fatkeqësisht, vazhdojnë t’i bëjnë: analfabetët funksionalë, tregtarët e shndërruar në artistë dhe militantët partiakë që morën drejtimin e institucioneve kulturore e kështu me radhë. Ishte një përzierje fatkeqe, që ua hapi shtegun atyre arlekinëve që për një grusht lekë kishin zgjedhur ta rregullojnë shtratin për gjumin e thellë, për errësimin e mendimit shqiptar dhe për zymtësinë e realitetit.
Jo një herë është thënë (mendim brilant i Samuel Johnson) se patriotizmi përdoret edhe si strehë e maskarenjve. Këta të fundit janë me bollëk edhe midis nesh, të cilët politikën ditore (edhe në kulturë) e përdorin për interesa meskine. Por, më qesharakë na dolën ata që duke hyrë përmes derës së vogël, tentonin të bëjnë “politikë” të madhe.
Injoranca, dredhia dhe mashtrimi janë karakteristikat e para identifikuese të maskarenjve, të cilët, duke u fshehur prapa retorikës patriotike, mbajnë leksione atdhe-dashurie dhe paralajmërojnë se janë të gatshëm ta marrin “fronin” e shpëtimtarëve të kulturës, të cilët këtë fushë e kanë shndërruar në arenë cirku. Përjashtimi i segmenteve që e ndërtojnë dhe i japin frymë identitetit tonë kulturor, është vetëm një tendencë për ta banalizuar kulturën shqiptare, mbase edhe shndërrimin e saj në një skenë humori./HEJZA/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Mbi origjinën ilire të gjuhës shqipe

Kumtesa e mbajtur në vitin 1982 në Beograd nga dr. Idriz Ajeti,…

Shqiptari Fetah Efendiu sipas dokumenteve të UDB-ës jugosllave

Pas vdekjes së Ataullah Hoxhës (dhjetor të vitit 1946), për udhëheqës të…

Mohamed Salmawy: Një film për mbretin shqiptar të Egjiptit, Mohamed Ali

Më shumë se 3 shekuj më parë, një familje nga Zëmblaku i…

Biografi për të famshmin Ali Pashë Tepelena

Nga Aurenc Bebja/ “La Quotidienne” ka botuar, të shtunën e 29 nëntorit…

Përshkrimi i udhëtimit të udhëpërshkruesit të njohur gjerman: Johann Georg von Hahn gjatë vitit 1858, nëpër trevat shqiptare të Leskocit

Serbët e shkruajnë se Hahn, kishte shprehur shumë interesim për ti vizituar…