Sipas hulumtimit të ‘Detektor’ e që e përpunoi Instituti për Hulumtime Politike del se më shumë se gjysma e të rinjve po mendojnë të shpërngulen nga vendi. Sipas këtij hulumtimi, 33% e qytetarëve mendojnë të shpërngulen ndërsa 52% e të rinjve që kanë më pak se 29 vite janë deklaruar se do të emigrojnë jashtë Maqedonisë.

Hulumtimi tregon se për më pak se gjashtë muaj, numri i qytetarëve që mendojnë për t’u shpërngulur nga vendi është rritur për rreth katër përqind. Arsyeja kryesore se pse duan të ikin nga vendi është nevoja për standard më të mirë jetësor. Afër 80% e qytetarëve thonë se arsye e emigrimit është punë më e mirë dhe pagë më e madhe. 60% prej tyre thonë se kanë të afërt që është shpërngulur jashtë vendit. Tek studentët që janë përgjigjur në pyetje, madje 80% prej tyre kanë deklaruar se kanë të afërt që ka ikur nga vendi.

Shumica e qytetarëve, apo 37% prej tyre deklarohen se para 10 viteve ka qenë më e lehtë të gjendet punë. Më shumë se një e treta e të anketuarve thonë se janë të gatshëm të punojnë çdo punë nëse nuk ka punë. Çdo i pesti është i gatshëm të rikualifikohet nëse nuk mund të punësohet sipas profesionit.

Informatikanët, sipas pjesës më të madhe kanë profesionin më me perspektivë. Pas tyre janë mjekët dhe politikanët. Megjithatë, 53% e të anketuarve në pyetjen çfarë do të zgjidhnit sektorin privat apo shtetëror janë përgjigjur për atë publik.

Hulumtimi u zbatua nga Instituti për Hulumtime Politike me 1101 të anketuar në periudhën nga 25 deri 28 tetor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Muhamedi: Bombat, me rëndësi për rastin “Monstra”, “Lagja e Trimave” dhe “Harun Aliu”

Analisiti Nijazi Muhamedi në një deklaratë për Alsat, tha se bisedat e…

Grupi i Kumanovës ngre në këmbë MPB-në e Maqedonisë së Veriut

Pjesëtarët e “Grupit të Kumanovës” të cilët janë të dënuar për ngjarjet…

Ekskluzive: Paraqiten rezultatet e hetimeve ndërkombëtare për rastin te Liqeni i Smilkovës

Momente të reja janë paraqitur në hetimet e pavarura ku janë kyçur…

Nëna e El Chekës: Më therrën me thikë dhe grisën foton e Almirit (VIDEO)

Para fillimit te protestave kunder BDI-se ne Shkup, ka ndodhur disa incidente…

Afrim Gashi: Do të angazhohemi për rroga më të larta në arsim dhe pushim pranveror për nxënësit

Kryetari i AlternAtivA-s, Afrim Gashi, fushatën parazgjedhore për zgjedhjet e 15 korrikut…