Një nismë për miratimin e Ligjit të posaçëm për Kanionin Matka synon të qartësojë përkatësinë e kompetencave ndërmjet pushtetit qendror dhe atij lokal. Nga shoqëria civile thonë se dy platformat ilegale të ndërtuara së fundmi rreth digës e kanë përshpejtuar idenë për një draft ligj të tillë, i cili në shtator pritet të vendoset për debat publik. Sipas Shoqatës ekologjike “O2”, kompetencat se cili institucion i gëzon mbi Kanionin e Matkës, janë ngatërruar, dhe ato duhet të qartësohen.

Sa i përket kërkesës së Anti-Korrupsionit, kërkesa është një hap për të ndërprerë shfrytëzimin në të zezë të burimeve natyrore të Matkës. Duhet të ndalohet urgjentisht gjithçka ilegale që ndodh atje, përderisa nuk merren vendime konkrete se kush për çfarë ka kompetenca. Dhe jo para pak kohësh, kur çështja e Matkës u aktualizua në muajin shkurt, ku të gjithë u zotuan për përgjegjësitë, si Inspektorati Shtetëror, Qyteti i Shkupit ashtu edhe Komuna e Sarajit – tha Tatjana Stojanovska, Shoqata ekologjike “O2”.

Ligji për Matkën funksionon në formën e ‘Lex specialis’, përkatësisht një ligj special për atë zonë. Për ta ilustruar, ne kemi Ligjin për vetëqeverisje lokale, Ligjin për ndërtim, por ekziston edhe Ligji për Qytetin e Shkupit. Në këtë të fundit, do të funksionojë në formë të ‘Lex specialis’ edhe Ligji për Matkën, por edhe Ligji për Vodnon, të cilët faktikisht, të dy janë në procedurë të formulimit -u shpreh Andrea Jankov, ambientalist.

Nga Ministria e Mjedisit Jetësor dhe Planifikimit Hapësinor paralajmërojnë nismë për shpalljen e Matkës për Monument të natyrës. Por, paraprakisht thonë se duhet të bëhet studim për valorizim ose rivalorizim të zonës së mbrojtur.

Në kuadër të Projektit të financuar nga BE-ja dhe UNDP-ja mbi avancimin e menaxhimit të zonave të mbrojtura, në bashkëpunim me ekspertë kombëtarë, është duke u përgatitur një raport mbi zonat e propozuara, shpërndarja e tyre, kufijtë e jashtëm si dhe revizionin i të dhënave mbi florën, faunën dhe habitatet brenda Monumentit të natyrës të Kanionit Matka – thonë nga Ministria e Mjedisit Jetësor dhe Planifikimit Hapësinor.

Nga Qyteti i Shkupit thonë se me ligjin e ri synohet rikthimi i kompetencave për Matkën, duke krijuar një ndërmarrje të re publike. Ndërkohë, nga Ministria e Mjedisit thonë se synojnë që të avancojnë menaxhimin e zonave të tjera të mbrojtura si Malet e Sharrit, Malet e Osogovës, fusha e Tikveshit dhe të tjera.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like

Asnjë detal nga takimi mes Zaev dhe Ahmeti

Asnjë detaj nga takimi mes kryeministrit Zoran Zaev dhe liderit të BDI-së…

Zaevi kërkon ndihmë, i duhet numri i El Chekes

Kryeministri Zoran Zaev kërkoi numrin e telefonit të El Chekës me qëllim…

Ndjehet tërmet në Shkup

Një tërmet me epiqendër 760 km në jug të Shkupit në Detin…

Afër 1 500 padi penale gjatë kohës së pandemisë

Që nga fillimi i gjendjes së jashtëzakonshme e deri më sot, Prokuroria…

Edhe VMRO-ja flet për BFI-në, akuzon shtetin për zhvillimet e një dite më parë

Sekretari i Përgjithshëm i VMRO-DPMNE-së, Igor Janushev i vlerësoi ndodhitë e fundit…