Libri i ndaluar në sistemet e vrazhda diktatoriale (komuniste) ishte libri që lexohej me admirim dhe në fshehtësi, dhe herë herë duke kaluar dorë më dorë. Libri i ndaluar, siç do të tregojnë shembuj të ndryshëm, për shumë individë do të bëhet mallkim, shkak për pësime të rënda, mbase pati edhe të atillë që e paguan me kokë.
Libri i ndaluar reflektonte frikën e sistemit diktatorial komunist që mëtonte të krijojë njeriun e kontrolluar lehtësisht nga aparatet e sigurimit të shtetit.
Sot libri nuk është i ndaluar, është i lirë, por çuditërisht gjithnjë e më shumë i përbuzur. Nuk lexohet, nuk shfletohet dhe sikur ka humbur peshën e rëndësisë. Te një pjesë e shoqërisë shqiptare libri ka filluar të mbulohet me pluhurin e harresës.
Sepse, për shkak të injorancës aty këtu po trajtohet si diçka që krijon refuzim, që nuk tërheq vëmendjen. Libri është bërë një produkt që, fatkeqësisht, ka filluar të përfundojë edhe në kontejnerë, bashkë me plehrat.
Prandaj gjithnjë e më vështirë është të gjendet fija ndarëse mes diturisë dhe injorancës. Nëse asgjë tjetër, atëherë duhet të na frikësojë fati i tij, aq më tepër tani në epokën e mediave sociale, kur edhe koha e leximit është zëvendësuar me kohën e argëtimit…
Libri më nuk është i ndaluar, por i përbuzur. Kjo e fundit dhemb shumë… (HEJZA)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Mbi origjinën ilire të gjuhës shqipe

Kumtesa e mbajtur në vitin 1982 në Beograd nga dr. Idriz Ajeti,…

Shqiptari Fetah Efendiu sipas dokumenteve të UDB-ës jugosllave

Pas vdekjes së Ataullah Hoxhës (dhjetor të vitit 1946), për udhëheqës të…

Mohamed Salmawy: Një film për mbretin shqiptar të Egjiptit, Mohamed Ali

Më shumë se 3 shekuj më parë, një familje nga Zëmblaku i…

Biografi për të famshmin Ali Pashë Tepelena

Nga Aurenc Bebja/ “La Quotidienne” ka botuar, të shtunën e 29 nëntorit…

Përshkrimi i udhëtimit të udhëpërshkruesit të njohur gjerman: Johann Georg von Hahn gjatë vitit 1858, nëpër trevat shqiptare të Leskocit

Serbët e shkruajnë se Hahn, kishte shprehur shumë interesim për ti vizituar…