Fjala “përurim” do të thotë inagurim, apo, ceremoni me rastin e fillimit të një vepre, ose, me rastin e fillimit të punës së veprës së mbaruar (një fabrikë, një urë, një qendër tregëtare, një xhami…) Personi që këmbëngulë të bëjë përurimin në çastin kur futet brenda asaj vepre, ai ose është i çmendur, ose është i kompleksuar, ose është manjak, ose ka mision të caktuar sabotimi. Një person i tillë, duhet të përndiqet e të gjuhet me gurë ngjashëm si “shejtanat në Haxh”

Shkruan Arsllan Osmani

Më 15 shtator të vitit 2018, në Sulgen të Zvicrës, lopatën e parë në gurin themeltar të Xhamisë Buhara e hodhi ish-reisul ulema i BFI-së, H. Sulejman ef. Rexhepi, i cili, në këtë përurim shoqërohej nga myftiu i Gostivarit, Shaqir ef. Fetai, nga myftiu i Tetovës, Dr. Qani ef. Nesimi, nga përgjegjësi për diasporë pranë BFI-së, Dr. Selver Xhemaili si dhe nga shefi i atëhershëm i kabinetit, Muzemil Osmani! Pra, ky delegacion nga BFI-ja, më këtë datë të para tre viteve, përuroi fillimin e punëve të ndërtimit të xhamisë së re e cila do të quhej Xhamia Buhara! Në mesin e një numri të konsiderueshëm xhematlinjësh nga ky vend dhe nga qendrat e tjera zvicrane dhe më gjërë, prezent ishin edhe përfaqësues nga Bashkësia Islame e Kosovës, nga Bashkësia Islame e Luginës së Preshevës si dhe nga viset e tjera etnike. Pa dyshim, ceremonia u nderua edhe nga përfaqësues të pushtetit lokal zviceran.
Para të pranishmëve fjalë rasti mbajti Kryetari i Bashkësisë Islame, H. Sulejman ef. Rexhepi, i cili vëllezërve nga diaspora iu drejtua me një fjalim joformal, me shumë këshilla e mesazhe të fuqishme që kishin të bëjnë kryesisht me ruajtjen e trungut fetar e kombëtar, me integrim në shoqërinë zvicerane por edhe me ruajtjen përjetë të mallit për vendlindje e për artdhe. Tutje, efendi Rexhepi i ka kujtuar të pranishmit për të qenurit i sinqertë në raport me ata që të ofrojnë paqe e bashkëjetesë, por edhe për të qenë syçelë përballë munafikëve, hipokritëve të cilët nuk kanë rol tjetër përveçse të përçajnë dhe ta deziorientojnë kombin tonë por edhe shoqërinë myslimane në përgjithësi. “Shtëpitë e Zotit janë tempuj që thërrasin në unitet, që e ruajnë unitetin e një xhemati, të një populli. Vetëm në unitet ne mund të jemi më të fortë dhe të përballemi me çfarëdo lloj sfide që përpiqet të na dëmtojë si komb. Në parimet e Sheriatit Islam ka një rregull: aty ku është shumica aty sillet vendimi! Nëpër xhamitë tona gjithkund, pra edhe në diasporë, predikohet islami human, islami i tolerancës, islami i paqes, ju këtu e luftoni çdo gjë të egër dhe të shëmtuar për islamin! Pra, dhuna, esktremizmi e radikalizmi gjithmonë kanë qenë dukuri të huaja, që nuk i përkasin as natyrës së islamit por as natyrës së shqiptarit dhe, përgjithësisht, myslimanëve. Ne nëse nuk jemi tolerantë, nëse nuk jemi për bashkëjetesë, nëse nuk jemi për solidarizim e ndihmë ndërnjerëzore, atëherë nuk jemi myslimanë! Shqiptarët në Zvicër, që kur janë dyndur të parët tanë në këtë shtet e deri më sot, gjithnjë kanë hasur në mirëkuptim prandaj, përjetësisht duhet të jemi falënderues si ndaj shoqërisë zvicerane ashtu edhe ndaj Shtetit të Zvicrës, i cili me kulturën e vet demokratike gjithmonë ka qenë i barabart për të gjithë qytetarët e vet, si në sferën politike ashtu edhe në atë fetare. Ky shtet kurrë nuk flet për vetëveten, nuk mburret, por, me demokracinë e vet që ua servirë qytetarëve, me sjelljen e vet ndaj nesh, ja pra, na detyron që ne të flasim fjalë miradie për këtë shtet dhe, kjo është forca e këtijshteti demokratik të cilin në çdo hap tonin duhet ta falënderojmë për gjithçka që ka bërë për ne si shqiptarë dhe si myslimanë. Nuk duhet të harrojmë vlerat tona si popull tolerant, që e kultivojmë tolerancën dhe bashkëjetesën tonë ndërfetare, pra, askënd kurrë nuk e dëmtojmë, askujt të keqen nuk ia mendojmë, por ama, jemi edhe një popull që gjithashtu nuk e durojmë diskriminimin, keqtrajtimin dhe manipulimin. Prandaj, me vlerat tona që i kemi, të dashur bashkatdhetarë, ju ftoj që të integrohemi fuqishëm në shoqërinë zvicerane. Këtë nuk duhet ta kuptojmë si reflektim që vie për shkak të ligjeve e rregullave zvicerane, por, le ta kuptojmë si normë islame, e cila e preferon integrimin!Ju lutem, nuk dua që ju të gaboni dhe integrimin ta kuptoni si asimilim! Unë ju ftoj fuqishëm në integrim por, asimilimi i asnjërit nga ju nuk do të më bënte të lumtur! Unë një jetë të tërë e kalova nëpër botë por, kurrë nuk kam lejuar që të më njollosë asimilimi. Ja, jam krenar që jam shqiptar, jam krenar që jam mysliman. Ky është vullnet i Zotit dhe, kushdo që i kundërvihet këtij vullneti do me thënë që ka problem me Krijuesin e Gjithësisë. Ne, jemi popull shumë paqedashës dhe tepër të gatshëm për bashkëjetesë! Fatmirësisht, këtë vlerë na e ka kuptuar Zvicra, tërë Europa, por edhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës”, ka thënë veç të tjerash Reisul Ulema i BFI-së, H. Sulejman ef. Rexhepi, me rastin e përurimit të hedhjes së gurit themeltar të Xhamisë Buhara në Sulgen të Zvicrës!
Vlenë të theksohet se, pas këtij fjalimi dhe pas apelit drejtuar myslimanëve shqiptarë në Zvicër për ta ndërtuar këtë Xhami, brenda mbrëmjes ndodhi ajo që nuk ishte parë kurrë në historinë e grumbullimit të mjeteve financiare: u grumbulluan 1.184.000 frankë zviceran!
A nuk i di këto fakte mynafiku Shaqir Fetai?
Më 22 mars të vitit 2021, imami i Xhamisë, Ahmet Mehmeti, fali me xhemat namazin e parë në këtë Xhami, me ç’rast edhe mund të thuhet se zyrtarisht u përurua fillimi i punës së kësaj Xhamie.
A nuk e di këtë fakt hipokriti Shaqir Fetai?
Pse atëherë shkeljen në këtë xhami Shaqir Fetai e interpreton si “përurim të punës së kësaj Xhamie”! Do me thënë se, deri në këtë moment kjo Xhami nuk ka punuar? Po ata myslimanë që janë falur e lutur? Shaqir Fetai e bën edhe këtë gjë: e mohon tërë islamin që ka ekzistuar para se ai ta vjedhë postin e Reisul Ulemasë! Për Shaqir Fetain nuk ka pasur më parë islam, prandaj dhe, me aq lehtësi ai Medhhebin Hanefi e quan “sekt”! Tash e tutje vetëm “medhhebi Fetai” duhet të llogaritet islam, ndryshe, kurrë nuk do t’i mbulohet aktiviteti i tij prej spiuni të UDB-së nën komandën e oficerit serb Stanko Dragoviqit.
Dhe, shikuar nga ky kënd, a nuk është tradhëti pranimi i mirënjohjeve prej Shaqir Fetait?
Të pranoshë mirënjohje prej Shaqir Fetait do të thotë t’ia bëshë hallall tradhëtinë!
Të pranoshë mirënjohje prej Shaqir Fetait do të thotë t’ia bëshë hallall komplotin që e realizoi mbi BFI-në sipas skenarit të shërbimeve sekrete si dhe të pushtetit aktual maqedonas i cili kurrë nuk ka pasur ndonjë simpati për shqiptarët dhe për islamin.
Të pranoshë mirënjohje prej Shaqir Fetait do të thotë t’ia pranoshë aktin e shndërrimit të xhamisë në kishë e në muze!
T’ia pranoshë mirënjohjen Shaqir Fetait është bashkëpjesëmarrje me sojin e tij në urinim prapa gërmadhave të Xhamisë së djegur në Prilep!
T’ia pranoshë mirënjohjen Shaqir Fetait është t’ia falësh aktet armiqësore që i kryen mbi vlerat kombëtare, siç ishte rasti i fundit i prishjes së murit të Xhamisë së Dibrës, mur ky që i kishte 100 dritare dhe që u përurua me rastin e 100 vjetorit të Shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë.
Analistëve u duhet vetëm 5 minuta përqëndrim për të gjetur analogji, veprime të ngjashme përmbajtësore, skenare të përbashkëta, logjikë identike me Vuçiqin e Serbisë që ky i ka në raport me shqiptarët dhe Kosovën. Është i brumosur me këtë mentalitet. Vetëm pesë minuta reflektim dhe, sakaq do të konstatohet se çdo veprim i tyre ka të njëjtin burim që degëzohet njëri në ortodoksi e tjetri në sekt që vepron në emër të islamit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Ku jeni “komandanta” të 2001-shit, pse po heshtni për komandant Sokolin!

Nuzemedin Imeri / Vëllezër e Motra, Të dashur bashkëkombës, të flasësh për…

“Grupi i Kumanovës” ri-dënohet me aminin e Ali Ahmetit

“Rasti i Kumanovës” në fakt është varri moral i BDI-së dhe oqeani…

Efendi Rexhepi: Me komplot e tradhëti nuk përmirësohen “situatat e vështira”

R E A G I M Mbi Raportin e Komisionit Evropian për…

Xhaferi: Nesër në xhami do vinë politikanët kriminelë, dhe hoxhallarët që heshtin para të keqes

Arianit Xhaferi Mendojeni pak o njerëz të mirë, Nesër do vinë në…

Fituesit e zgjedhjeve në Kosovë po e përkrahin Selën dhe Gashin, humbësit po e përkrahin Ahmetin dhe Musa Xhaferin

Ylber Pilku /Nëse bëjmë një paralele shumë lehtë do ta konstatojmë se…