Pekini ka ngritur më shumë se 100 stacione të ashtuquajtura policie jashtë shtetit në të gjithë globin për të monitoruar, ngacmuar dhe në disa raste riatdhesuar shtetasit kinezë që jetojnë në mërgim, duke përdorur marrëveshjet dypalëshe të sigurisë të arritura me vendet në Evropë dhe Afrikë për të fituar një prani të gjerë ndërkombëtarisht, sipas një raporti të ri të CNN-it.

Aktivisti i të drejtave të njeriut me bazë në Madrid, Safeguard Defenders, tha se gjeti prova që Kina po operonte 48 stacione policore shtesë jashtë vendit që kur grupi zbuloi për herë të parë ekzistencën e 54 stacioneve të tilla në shtator.

Publikimi i tij i ri – i quajtur “Patrol dhe Bind” – fokusohet në shkallën e rrjetit dhe shqyrton rolin që kanë luajtur iniciativat e përbashkëta policore midis Kinës dhe disa vendeve evropiane, duke përfshirë Serbinë, Italinë, Kroacinë dhe Rumaninë, në pilotimin e një zgjerimi më të gjerë të kinezëve në stacionet e huaja nga sa dihej derisa dolën zbulimet e organizatës.

Ndër pretendimet e reja të ngritura nga grupi: se një shtetas kinez u detyrua të kthehej në shtëpi nga operativë që punonin të fshehtë në një stacion policie jashtë shtetit kinez në një periferi të Parisit, të rekrutuar shprehimisht për këtë qëllim, përveç një zbulimi të mëparshëm se dy të mërguar kinezë të tjerë janë kthyer me forcë nga Evropa – njëri në Serbi, tjetri në Spanjë.

Pekini ka mohuar se po drejton forcat e padeklaruara të policisë jashtë territorit të tij, me Ministrinë e tij të Punëve të Jashtme që i tha CNN në nëntor: “Ne shpresojmë që palët përkatëse të ndalojnë së reklamuari për të krijuar tensione. Përdorimi i kësaj si një pretekst për të njollosur Kinën është i papranueshëm”. Në vend të kësaj, Kina ka pretenduar se objektet janë qendra administrative, të krijuara për të ndihmuar emigrantët kinezë me detyra si rinovimi i patentës së tyre të shoferit.

Kina ka thënë gjithashtu se zyrat ishin një përgjigje ndaj pandemisë COVID-19, e cila kishte lënë shumë qytetarë të mbyllur në vende të tjera jashtë Kinës, të paaftë për të rinovuar dokumentacionin.

Kur CNN iu afrua muajin e kaluar në lidhje me pretendimet origjinale të Safeguard Defenders, Ministria e Punëve të Jashtme të Kinës tha se stacionet jashtë shtetit ishin të pajisur me vullnetarë. Megjithatë, raporti i fundit i organizatës pretendon se një rrjet policor që ekzaminoi kishte punësuar 135 persona për 21 stacionet e para.

Organizata gjithashtu siguroi një kontratë trevjeçare për një punëtor të punësuar në një stacion jashtë shtetit në Stokholm.

Raportet e tyre kanë nxitur hetime në të paktën 13 vende të ndryshme deri më tani dhe kanë ndezur një përleshje diplomatike gjithnjë e më të nxehtë midis Kinës dhe kombeve si Kanadaja, shtëpia e një diaspore të madhe kineze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Alarme për bomba në 15 shkolla të Shkupit

Alarme për vendosjen e mjeteve shpërthyese sot në mëngjes kanë arritur në…

Serbia nuk ka kapacitete për të siguruar mbarëvajtjen e zgjedhjeve, policia hungareze shfaqet në Beograd

Serbia po organizon zgjedhje të trefishta, ku qytetarët po votojnë për të…

Zëdhënësja e MPJ-së ruse i quan Kurtin e Zelenskyn nazistë

Zëdhënësja e Ministrisë dhe Punëve të Jashtme ruse, Maria Zakharova, ka thënë…

Polonia akuzon Putinin për dezinformim

Komisioneri i qeverisë polake për sigurinë e hapësirës së informacionit ka akuzuar…

Osmani pas takimit me të dërguarin e SHBA-së: Jemi të gatshëm për intensifikim të dialogut

Presidentja e vendit, Vjosa Osmani sot ka zhvilluar një takim me të…