Të dhënat nga platforma “Financa të hapura” në Qeverinë e Maqedonisë së Veriut, tregojnë se mbi 2 milionë euro i kanë kushtuar shtetit gabimet gjyqësore, pasi qytetarët që kanë qenë të pakënaqur me vendimet e gjykatave të vendit, i janë drejtuar Gjykatës për të drejtat e njeriut në Strasburg.

Sipas statistikave të Byrosë për përfaqësimin e Maqedonisë së Veriut para Gjykatës në Strasburg, kjo gjykatë ka sjellë 153 vendime kundër shtetit, ku 108 prej tyre kanë të bëjnë me gjykime të stërzgjatura, përkatësisht mossjelljen e vendimeve nga gjykatat në afat të arsyeshëm.

Të dhënat tregojnë se për shkak të zvarritjeve të rasteve gjyqësore civile, administrative si dhe praktikat e pamjaftueshme të zbatimit civil, kanë rezultuar në shkeljen e të drejtave të qytetarëve të Maqedonisë së Veriut, të cilët më pas drejtësi kanë kërkuar në Gjykatën e Strasburgut.

Ish-gjykatësi, Bashkim Selmani, thotë për Radion Evropa e Lirë se zvarritja e proceseve gjyqësore po e bën jofunksional sistemin gjyqësor.

“Mbi 84 mijë lëndë në Republikën e Maqedonisë së Veriut mbeten të bllokuara në sirtarët e sistemit të drejtësisë, i cili është i korruptuar dhe pjesa tjetër, mbi një e dyta e lëndëve janë vjetërsuar në mënyrë të paarsyeshme”, thotë Selmani.

Ndërkaq, avokati Zvonko Davitkoviq, thotë se Gjykata e Strasburgut ka nxjerrë në pah shumë arsye se pse qytetarët e Maqedonisë së Veriut, e kanë të vështirë të realizojnë të drejtat e tyre.

“Madje as shkronja ‘r’ nga reformat nuk është bërë në sistemin e gjyqësisë në Maqedoninë e Veriut. Ne e kemi edhe në raportin e Pribesë, ku qartë janë fokusuar të gjitha problemet në sistemin e drejtësisë, madje janë dhënë shumë rekomandime edhe në raportin e Këshillit të Evropës. Kështu që, vetëm konfirmohen kritikat për dobësitë e shumta në sistemin tonë të drejtësisë, duke filluar nga qasja selektive, standardet e dyfishta, proceset e stërzgjatura si dhe paraburgimi si dënim, që shfrytëzohet për qëllime politike”, thotë Daitkoviq.

Por, ish-gjykatësi, Bashkim Selmani thotë se numri i ankesave në Gjykatën në Strasburg do të ishte më i lartë, por zvarritja e proceseve gjyqësore, ka pamundësuar që qytetarët e vendit t’i drejtohen këtij organi, pasi që pa një vendim të plotfuqishëm, ata nuk mund t’i drejtohen Gjykatës për të drejtat e njeriut.

“Qytetarët e Maqedonisë së Veriut, fillimisht e kanë patjetër të shfrytëzojnë të gjitha mjetet juridike nga shkalla e dytë, nga shkalla e tretë dhe pastaj t’i drejtohen Gjykatës në Strasburg. Kjo është një vështirësi sepse nuk u jepet e drejta qytetarëve të kërkojnë drejtësi në Strasburg pa u mbyllur çështja këtu, e këtu procesi gjyqësor di të zgjatë deri në dhjetë vjet”, thotë Selmani.

Përveç ankesave për të drejtën e gjykimit në kohë të arsyeshme në Gjykatën në Strasburg, qytetarët e Maqedonisë së Veriut janë ankuar edhe për stërzgjatjen e masës së paraburgimit./REL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You May Also Like

Muhamedi: Bombat, me rëndësi për rastin “Monstra”, “Lagja e Trimave” dhe “Harun Aliu”

Analisiti Nijazi Muhamedi në një deklaratë për Alsat, tha se bisedat e…

Grupi i Kumanovës ngre në këmbë MPB-në e Maqedonisë së Veriut

Pjesëtarët e “Grupit të Kumanovës” të cilët janë të dënuar për ngjarjet…

Ekskluzive: Paraqiten rezultatet e hetimeve ndërkombëtare për rastin te Liqeni i Smilkovës

Momente të reja janë paraqitur në hetimet e pavarura ku janë kyçur…

Nëna e El Chekës: Më therrën me thikë dhe grisën foton e Almirit (VIDEO)

Para fillimit te protestave kunder BDI-se ne Shkup, ka ndodhur disa incidente…

Afrim Gashi: Do të angazhohemi për rroga më të larta në arsim dhe pushim pranveror për nxënësit

Kryetari i AlternAtivA-s, Afrim Gashi, fushatën parazgjedhore për zgjedhjet e 15 korrikut…