Nëntë eurodeputetë nga grupi liberal “Renew Europe” i kanë dërguar një letër Presidentes së Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen dhe Përfaqësuesit të Lartë, Joseph Borrell duke kërkuar një ngrirje të përkohshme të negociatave me Serbinë dhe një ndalim të ndihmës financiare të BE-së deri në përputhje me pozicionin e BE-së ndaj Rusisë.

Letra, në të cilën kishte qasje “Ballkani Perëndimor Evropian”, u nënshkrua, ndër të tjera, nga Nikola Behr, nënkryetar i Parlamentit Evropian dhe një anëtar i Partisë së Lirë Demokrate të Gjermanisë në pushtet. Nënshkrues të tjerë përfshijnë Klemen Groseljin e Sllovenisë, Ilhan Kyuchukun e Bullgarisë, Petras Austeviciusin nga Lituania, Urmas Paetin e Estonisë dhe Bart Grotiusin e Holandës.

“Ne jemi plotësisht të bindur se Serbia po tregon një zhvendosje të rrezikshme drejt autoritarizmit, që është në kontrast të fortë me aspiratën e saj paralele për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian dhe kjo paqartësi kulmoi me refuzimin për të vendosur sanksione ndaj Rusisë në përgjigje të agresionit të saj kundër Ukrainës. Prandaj i bëjmë thirrje Komisionit që të ftojë edhe një herë autoritetet serbe që t’i bashkohen qëndrimit të përbashkët të BE-së për Rusinë. Nëse Serbia vendos edhe një herë të injorojë këtë thirrje, ne kërkojmë një ngrirje të përkohshme të bisedimeve të anëtarësimit në BE me qeverinë serbe dhe mohojmë mbështetjen financiare të BE-së për vendin derisa ajo të ndërmarrë veprime të besueshme, të prekshme dhe të paqarta për të pajtuar deklaratat, politikat dhe vlerat e saj me Bashkimin Evropian”, thuhet në letër.

Pavarësisht ngrirjes së përkohshme të ndihmës financiare, ligjvënësit shprehën mbështetje për shoqërinë civile dhe ndërmarrjet e vogla dhe të mesme në Serbi.

Paraprakisht u tha se Serbia ka hyrë në vitin e dhjetë të negociatave për anëtarësim në BE me shkallë të ndryshme progresi dhe hapje të kapitujve të rinj vetëm pak muaj më parë.

“Ne kemi qenë gjithmonë të vetëdijshëm për lidhjet e rëndësishme ekonomike, sociale dhe kulturore të Serbisë me Rusinë, kjo është arsyeja pse autoritetet serbe kanë mbajtur një qëndrim të paqartë në lidhje me synimet e tyre të vërteta për të respektuar angazhimet e tyre për anëtarësim në BE. Në vitet e fundit, Serbia ka rritur bashkë-operacionet me regjimin e Putinit, në fushën e bashkëpunimit energjetik dhe ushtarako-teknik, forcoi marrëdhëniet me Lukashenkon në Bjellorusi dhe mori donacione bujare armësh nga të dy vendet”, thuhet në letër.

Vlerësohet se Serbia, për fat të keq, ka rënë dukshëm edhe në fusha si sundimi i ligjit, të drejtat e njeriut, liria e mediave dhe liria e shprehjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You May Also Like

Eskobar: Mali i Zi mbetet objektiv tërheqës për Moskën

Mali i Zi mbetet një objektiv tërheqës për Moskën dhe kjo është…

Ky është mërgimtari që i dha 100 mijë euro për fondin “Kurti”

Fondi Emergjent i Qeverisë për Covid-19 sot ka pranuar edhe 100 mijë…

61 vjeçari nga Labunishta që dyshohej për koronavirus, nuk pranohet në spitalin e Ohrit

Një pacient nga fshati Labunishtë i Strugës, i lindur në vitin 1959,…

Grdev: Sofja mbetet e mendimit se të drejtat e bullgarëve në Maqedoni duhet të mbrohen

Qëndrimi i Bullgarisë mbetet se ka garanci për mbrojtjen e të drejtave…

Gjermania dërgon armë në Turqi edhe përkundër ndërhyrjes në Siri

Gjermania miratoi dërgimin e armëve me vlerë prej miliona eurosh në Turqi,…